Business Internaţional

Pentru ca are costuri de finantare imense, Grecia va plati dobanzi mai mari cu 13 mld. euro

31.03.2010, 23:12 16

Grecia ar putea fi nevoita sa plateasca, pentru obligatiunile pecare le va vinde anul acesta, dobanzi cu 13 mld. euro mai maridecat costurile pe care le-ar fi suportat in conditiile in carerandamentele ar fi ramas la nivelul anterior crizei, potrivitdatelor compilate de Bloomberg si banca franceza CreditAgricole.
Mai mult, pentru ca investitorii nu se grabesc sa cumpere titluriemise de guvernul de la Atena, costurile de finantare ale tarii arputea ramane in continuare la acelasi nivel sau chiar creste.
Dobanzile corespunzatoare celor trei emisiuni de obligatiuni deanul acesta, inclusiv titlurile la sapte ani emise saptamanaaceasta, vor avea o valoare cumulata de 7,7 mld. euro pana lascadenta, fata de 3,8 mld. euro daca ar fi fost vandute larandamentele inregistrate in perioada 2000-2008. Totodata, guvernulde la Atena va mai suporta dobanzi de 18,9 mld. euro pentru restulde obligatiuni ce urmeaza sa fie emise in 2010, dublu fata de catar fi platit inainte de criza, adica 9,4 mld. euro, arata calculeleBloomberg pe baza informatiilor oferite de Credit Agricole.
Investitorii straini au achizitionat circa 57% din obligatiunileemise luni, comparativ cu 61%, respectiv 77% in vanzarileprecedente de obligatiuni de anul acesta.
Grecia incearca din rasputeri sa-si reduca costurile de finantare,dupa ce Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International(FMI) au schitat un ajutor de urgenta, care va fi acordat numai inconditiile in care statul sud-mediteranean nu va obtine suficientefonduri de pe pietele de capital pentru a-si acoperi nevoile definantare. Guvernul condus de premierul George Papandreou, carevrea sa reduca un deficit bugetar de peste patru ori mai mare decatlimita tolerata de UE, trebuie sa stranga pana la sfarsitul luniimai circa 10,5 mld. euro.
"Grecia trebuie sa se finanteze si sa incerce sa evolueze intr-unritm decent, pentru a se asigura ca acest volum imens de datorii nuva creste din ce in ce mai mult, precum un bulgare de zapada. Piatapare a fi dezamagita acum de faptul ca operatiunile privindtitlurile la sapte ani (emise luni - n.r.) nu au impresionatinvestitorii, astfel ca randamentele Greciei ar putea ramane lanivelul la care se afla in prezent", a declarat Peter Chatwell,strateg pentru banca franceza Credit Agricole.
Grecia a vandut pe 25 ianuarie obligatiuni cu scadenta la cinci aniin valoare de 8 mld. euro, cu o prima de risc de 3,81% pestetitlurile echivalente germane (bund-uri), in conditiile in careinainte de criza spread-ul se situa, in medie, la 0,26%. Sititlurile emise pe 4 martie, cu o perioada de maturitate de zeceani, poarta o prima de risc de 3,12%, comparativ cu 0,34% inaintede criza.
"Grecia inca mai are probleme mari. Obligatiunile sindicalizate deluni au dezamagit. Investitorii inca nu au incredere in Grecia siaccepta sa cumpere titluri doar contra unor randamente ridicate",potrivit unui bancher citat de Financial Times.
Grecia trebuie sa mai stranga anul acesta 35 mld. euro de pepietele de capital pentru a evita pachetul de salvare conceput departenerii europeni. Pana in prezent, Atena a vandut obligatiuni invaloare de 18 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO