Business Internaţional

Pentru milionari, Elvetia nu mai arata ca un paradis

10.12.2008, 17:51 72

Bancile elvetiene se clatina, moneda nationala candva de neinvins se depreciaza si astfel rasare intrebarea unui popor independent si mandru: poate o strategie veche de un secol supravietui acestor conditii?
Chiar si Elvetia se intreaba daca ea este imuna in fata fortelor ce au produs daune iremediabile Islandei, scrie Bloomberg.
Drama cu care se confrunta statul nordic, despre a carui economie Fondul Monetar International spune ca s-ar putea contracta anul viitor cu 10%, ofera o poveste ce nu ar trebui sa lase statul elvetian, care a avut mereu o inclinatie spre independenta, fara reactie. Desi situatia lor este de departe una mai buna, statutul lor de custode al bogatiilor intregii lumi este pus sub semnul intrebarii de o revolutie a economiei mondiale pe care elvetienii nu o pot controla si de greselile savarsite de bancile ce initial le-au adus renumele, ce acum pare ca incepe sa apuna.
"Modelul elvetian de izolare nu mai reprezinta un avantaj" in actualele conditii, este de parere Michael Baer, in varsta de 46 de ani, stranepotul lui Julius Baer, fondatorul celui mai important fond independent de management al averilor. "Elvetia nu este in mod cert imuna la ceea ce se intampla la nivel mondial, in special in ceea ce priveste criza financiara si starea economiei globale".
Baer - descendentul unei familii legendare ce a pus bazele unuia dintre cele mai vechi centre financiare din lume - si-a transformat afacerea sa in una dintre cele mai tinere: in 2006, el a pus bazele Baer Capital Partners in Dubai pentru a putea gestiona si avutia celor din Orientul Mijlociu.
Pentru cele 7,6 milioane de elvetieni, semnele de preocupare sunt evidente dupa ce cataclismul ce a zguduit pietele din intreaga lume a atins si ceea ce din vremuri medievale fusese o natiune ce traise intr-o perfecta izolare de restul lumii.
Desi indicele de referinta elvetian Swiss Market a inregistrat o performanta superioara celei a Indicelui NASDAQ, el a pierdut 31% din valoarea sa. UBS, cu sediul la Zurich, banca de referinta a acestui stat, a urcat in topurile celor mai mari perdanti ai crizei pe fondul inaspririi conditiilor de creditare, fortand guvernul si banca centrala sa ii ofere o linie de credit in valoare de 59 mld. dolari (46,6 mld. euro). Francul elvetian s-a depreciat puternic in raport cu dolarul american. Secretul bancar, ce atrage atatea fonduri off-shore, este mai nociv ca niciodata.
Economia Elvetiei se va contracta cu 0,2% anul viitor dupa ce in 2008 se asteapta sa creasca cu 1,9%, conform Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.
Desi o rata a somajului de 2,6% este mica in comparatie cu standardele globale, aici aceasta s-a majorat pentru prima data in ultimii cinci ani, in luna septembrie si are perspective sa continue sa creasca.
UBS si Credit Suisse Group, cu sediul la Zurich, banca aflata pe pozitia secunda ca marime in Elvetia - al carei bilant combinat este de sapte ori mai mare decat Produsul Intern Brut al statului - erau candva un punct de referinta pentru puterea economica a Elvetiei, acum, ele, la randul lor, sunt afectate de criza.
UBS s-a confruntat cu o depreciere a pretului actiunilor sale de 67% anul acesta. Credit Suisse, afectata de pierderi de 1,3 mld. franci elvetieni (869 mil. euro) in trimestrul al treilea, a optat sa refuze ajutorul guvernului elvetian, obtinand 10 mld. franci (6,5 mld. euro) de la investitori, intre care se numara si Quatar Holding si Koor Industries cu sediul la Tel Aviv, ridicand noi temeri conform carora Elvetia pierde controlul asupra propriului sistem bancar. "Cred ca vom asista la o schimbare, o trecere catre o strategie mai protectionista", a spus Baer. "Daca aceasta criza se prelungeste si economia reala se contracta si mai mult, ne vom confrunta in curand cu o criza sociala, cu greve si framantari".
O reactie de acest gen nu a intarziat insa sa apara. Protestatarii au baricadat sediul diviziei de private-banking a UBS din Zurich in octombrie. Un banner prezent in cadrul unei alte demonstratii a transpus denumirea bancii in "United Bandits of Switzerland".
Cea mai mare amenintare ar putea-o reprezenta insa o serie de probe din Statele Unite ce pune sub semnul riscului secretul bancar elvetian. Fostul bancher al UBS, Bradley Birkenfeld, a recunoscut in luna iunie o serie de nereguli uneltite pentru a ajuta clienti americani sa ascunda 20 mld. dolari (15,8 mld. euro) si sa dejoace sistemul fiscat. Pe 6 noiembrie, un tribunal din Fort Lauderdale, din Florida, l-a incriminat pe Raoul Weil, in varsta de 49 ani, presedintele unui fond global de management al averilor la UBS in ZŸrich, ca a ajutat 20.000 de americani bogati sa strecoare active pe sub ochii autoritatilor fiscale. Weil, pe care banca il inlocuieste pentru o perioada temporara, neaga acuzatiile ce i se aduc. Intre timp, ministrul german de finante Peer Steinbrueck face presiuni pentru ca Elvetia sa fie adaugata pe o "lista neagra" a paradisurilor fiscale ce este pregatita de OCDE cu sediul la Paris.
Traditia secretului elvetian "ar putea fi uitata ca urmare a presiunilor ce vin din toate colturile lumii", spune Edwin Truman, un fost conducator al diviziei de finante internationale a Fed. "Exista din ce in ce mai putine motive pentru a fi diferit".
Francul elvetian, considerat multa vreme drept un etalon de stabilitate in conditiile unei lumi financiare instabile, este acum atras fara posibilitate de impotrivire de acest curent.
"Din perspectiva unei valori relative, francul elvetian este inca una dintre cele mai performante monede", spune Paresh Upadhyaya, de la Putnam Investments din Boston. De la inceputul lunii iunie, francul s-a apreciat in raport cu 12 dintre cele mai importante 16 monede din lume, inclusiv un avans de 4,5% in fata euro. Cu toate acestea, moneda, ce ajunsese sa fie tranzactionata la un curs de 0,9638 franci pentru un dolar in martie anul acesta - cea mai puternica pozitie din 1971 pana in prezent - a pierdut teren pana la un curs de 1,2140 franci pentru un dolar si nu are perspective de recuperare in 2009, conform estimarilor economistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO