Business Internaţional

Pentru prima dată din 2002, SUA deţine cele mai valoroase cinci companii listate din lume

Pentru prima dată din 2002, SUA deţine cele mai...

Autor: Adrian Cojocar

05.05.2013, 11:34 1033

SUA se poate lăuda că deţine în prezent cele mai valoroase cinci companii din lume după capitalizarea bursieră, aceasta fiind pentru prima dată în ultimii opt ani în care companiile americane monopolizează primele cinci poziţii, scrie publicaţia Bloomberg Businessweek.

În prezent Apple este cea mai valoroasă companie din lume, urmată de Exxon Mobile, Google, compania miliardarului Warren Buffet, Berkshire Hathaway şi retailerul Wal-Mart Stores. Cele cinci companii americane au o valoarea cumulată de piaţă de circa 1,5 trilioane de dolari sau 1.500 de miliarde de dolari.

Triumful companiilor americane asupra celor din China şi Europa se datorează în prezent avansului valorii de piaţă a giganţilor americani din sectorul de tehnologie, unei încetiniri a economiei chineze şi raliului bursei americane, care a cunoscut unul dintre cele mai mari avansuri de la începutul anului şi a atins la un nou nivel istoric, de peste 14.700 de puncte pe indicele Dow Jones.

De cealaltă parte, indicele bursei din Shanghai se menţine pe minus de la începutul anului şi se află încă cu 63% sub maximul atins în toamna anului 2007.

China a pierdut anul acesta trei companii din topul celor mai valoaroase cinci la nivel mondial, respectiv PetroChina, banca Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) şi cea din sectorul de telecomunicaţii China Mobile, ale căror locuri au fost luate de trei companii americane, respectiv Google, Berkshire Hathaway şi retailerul Wal-Mart Stores.

Deşi este una dintre cele mai cunoscute companii din lume şi totodată una dintre cele mai populare, Google nu a reuşit decât în acest an să-şi facă loc printre cele mai valoroase companii din lume, ocupând în acest moment poziţia a treia, cu o capitalizare de circa 275 miliarde de dolari.

Deşi a pierdut aproape jumătate din valoare faţă de maximul atins anul trecut, Apple continuă să fie cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de 417 miliarde de dolari. Acţiunile Apple au revenit în ultimele săptămâni după ce conducerea acesteia a anunţat un plan ambiţios prin care vrea să recompenseze acţionarii cu dividende şi să răscumpere acţiuni de pe bursă.

Exxon Mobile ocupă în prezent poziţia a doua în top cu o valoare de piaţă de 394 miliarde de dolari. Exxon Mobile şi General Electric au ocupat fiecare de cinci ori în ultimii 13 ani poziţia de cea mai valoroasă companie din lume, acestea fiind de altfel cele mai puternice companii din istoria recentă a SUA.

Gigantul minier BHP Billiton este singura companie australiană care s-a numărat în ultimul deceniu printre primele cinci companii la nivel mondial după capitalizare, ocupând locul trei în anul 2010.

Citigroup şi General Electric sunt printre cele mai afectaţi giganţi internaţionali de criza care s-a declanşat în anul 2007 în SUA, aceste companii ieşind cu totul din topul primelor cinci capitalizări la nivel mondial după această dată.

 
Giganţii americani monopolizează din nou topul    
Cele mai valoroase cinci companii din lume în ordinea capitalizărilor de pe bursa la finalul fiecarui an 
       
AnPoziţia 1Poziţia 2Poziţia 3Poziţia 4Poziţia 5 

2013*

Exxon MobileAppleGoogleBerkshire (Buffett)Wal-Mart 
2012AppleExxon MobilePetroChinaICBC ChinaChina Mobile 
2011Exxon MobileApplePetroChinaRoyal Dutch ShellICBC China 
2010Exxon MobilePetroChinaAppleBHP BillitonMicrosoft 
2009PetroChinaExxon MobileMicrosoftICBC ChinaWal-Mart 
2008Exxon MobilePetroChinaWal-MartChina MobileP&G 
2007PetroChinaExxon MobileGeneral ElectricChina MobileICBC China 
2006Exxon MobileGeneral ElectricMicrosoftCitigroupGazprom 
2005General ElectricExxon MobileMicrosoftCitigroupBP 
2004General ElectricExxon MobileMicrosoftCitigroupWal-Mart 
2003General ElectricMicrosoftExxon MobilePfizerCitigroup 
2002MicrosoftGeneral ElectricExxon MobileWal-MartPfizer 
2001General ElectricMicrosoftExxon MobileCitigroupWal-Mart 
2000General ElectricExxon MobilePfizerCisco SystemsCitigroup 
       
 *topul pe 2013 este la data de 19 aprilie    
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO