Business Internaţional

Pentru prima dată în şase decenii, rata inflaţiei din Marea Britanie a coborât sub nivelul zero

Pentru prima dată în şase decenii, rata inflaţiei din...

Autor: Anca Dumitrescu

19.05.2015, 14:11 843

Oficiul naţional de statistică a anunţat marţi că preţurile de consum au scăzut cu 0,1% comparativ cu intervalul similar din 2014, pe fondul declinului preţurilor alimentelor şi energiei, care a redus costul vieţii. Comparativ cu luna martie, preţurile au urcat cu 0,2%.

Analiştii anticipau inflaţie zero pentru luna aprilie.

Inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a încetinit la 0,8%, cel mai redus nivel atins în ultimii 14 ani.

Inflaţia este cu mult sub ţinta Băncii Angliei de 2%, astfel că nu există presiuni imediate pentru majorarea dobânzii de politică monetară, aflată în prezent la un minim record de 0,5%.

Guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a declarat săptămâna trecută că orice perioadă de scădere a preţurilor va fi temporară, urmând ca inflaţia să accelereze spre sfârşitul acestui an, ceea ce face probabil ca următoarea măsură în privinţa costurilor împrumuturilor să fie o majorare.

Banca Angliei a estimat săptămâna trecută că inflaţia medie anuală din acest an va fi de 0,6% iar în 2016 de 1,6%. În al doilea trimestru din 2017 inflaţia ar urma să ajungă la 2%.

În aprilie, indicele preţurilor de consum a fost afectat de sărbătoarea Paştelui, care a avut loc mai devreme ca în 2014, tarifele pentru transporturile aeriene şi maritime având cea mai mare contribuţie la declinul anual.

Preţurile alimentelor au scăzut cu 3% în aprilie, în termeni anuali, iar în cazul carburanţilor declinul a fost de 12,3%.

Ministrul de Finanţe George Osborne a descris declinul anual al preţurilor drept o veste bună pentru bugetele familiilor, el spunând că nu trebuie confundat cu deflaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO