Business Internaţional

Pernod Ricard a preluat producatorul vodcii Absolut cu 5,28 de miliarde de euro

01.04.2008, 21:18 27

Pernod Ricard, al doilea producator de bauturi alcoolice din lume, va cumpara compania Vin & Sprit (V&S) de la guvernul Suediei cu suma de 5,28 de miliarde de euro, scrie Bloomberg. In urma acestei achizitii, compania franceza va castiga brandul de vodca Absolut si va introduce in SUA marca Smirnoff a companiei Diageo.
Pernod a depasit toti competitorii cu oferta sa, inclusiv firma americana Fortune Brands si familia suedeza Wallenberg, cea mai influenta din sectorul european al afacerilor. Primul-ministru al Suediei, Fredrik Reinfeldt, a scos Vin & Sprit la vanzare pentru a reduce gradul de implicare a statului in economia tarii si pentru a-si putea plati datoriile.
Achizitia va face din Pernod Ricard al doilea mare grup care comercializeaza bauturi alcoolice din SUA si cel mai mare producator de vodca din lume, ca valoare de piata. Compania franceza, care se ocupa de distributia marcii de vodca Stolichnaya, va adauga Absolut in randul marcilor printre care se numara si Chivas Regal, Jameson sau sampania Mumm. Absolut detine aproximativ 9% din volmul pietei de vodca din America, mai mult decat orice alt brand, exceptie facand Smirnoff. Achizitia este "una costisitoare. Nu mi se pare ciudat ca Pernod Ricard a castigat cu aceasta oferta", a spus Gerard Rijk, analist la ING. Ieri, inainte de ora pranzului, valoarea actiunilor Pernod a scazut la bursa din Paris cu 1,54 euro, adica 2,3%, pana la 66,55 euro/actiune. Anul acesta actiunile au scazut cu 16%, diminuand valoarea de piata a companiei pana la 14,6 miliarde de euro.
Vanzarea Vin & Sprit face parte dintr-un plan mai amplu al guvernului suedez care presupune vanzarea unor active in valoare de peste 200 mld. coroane suedeze (21 mld. euro) pana la sfarsitul anului 2010. Pe langa pretul de cumparare, Pernod va avea de platit si datorii ale Vin & Sprit in valoare de 346 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO