Business Internaţional

Perturbări bugetare neobişnuite pentru Ungaria

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2013, 19:37 1151

Rezervele internaţionale ale Ungariei au ajuns la minimul de după ianuarie 2011 în iulie, lună în care deficitul bugetar a fost al doilea ca mărime din ultimii 11 ani pentru această perioadă, scrie Portfolio.hu.

Rezervele internaţionale s-au redus cu 595 mil. euro, la 33,7 miliarde de euro, potrivit datelor băncii naţionale ungare. Iulie reprezintă a treia lună consecutivă de scădere.

Deficitul bugetar cumulat de la începutul anului şi până acum se situează la 851 miliarde forinţi (2,8 miliarde euro), sumă echivalentă cu 96,7% din ţinta pentru întregul an. În iulie, deficitul a fost de 129,5 miliarde forinţi (430 milioane euro), potrivit datelor Ministerului Economiei.

Rezervele valutare ale băncii centrale şi veniturile bugetare sunt acum mai importante decât în mod normal pentru guvern deoarece intenţionează, ca şi banca centrală, să ramburseze anticipat ceea ce a mai rămas din datoriile către Fondul Monetar Internaţional. Statul datorează Fondului  2,2 miliarde de euro, în timp ce banca centrală, condusă de un apropiat al premierului Viktor Orban, are datorii de  790 milioane euro.

De asemenea, guvernul vrea să convină cu băncile un nou pachet de ajutor pentru persoanele care au contractat credite în monede străine dar acum au probleme la plată din cauza aprecierii semnificative a acestora în raport cu forintul.

O parte din costuri, dacă nu cea mai mare parte, va fi suportată de bănci, dar nu este exclus ca statul să intervină cu finanţare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO