Business Internaţional

Petrecerea plină de profit s-a terminat pentru afacerile Austriei în Europa de Est

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Mădălina Bodârlău

03.09.2014, 00:05 1699

Afacerile Austriei în Europa de Est, care se întind de la servicii bancare şi până la ener­gie, până nu demult prospere, sunt pu­ternic îngreunate de lipsa proiectelor de in­ves­tiţie din regiune, de instabilitatea regi­mu­lui legislativ, dar şi de tensiunile geo­po­litice în condiţiile în care mari com­panii austriece sunt implicate în pro­iec­te ener­ge­tice ruseşti im­portante, acum ameninţate de conflictul dintre Occident şi Moscova, scrie agenţia Thomson Reuters.

Telekom Austria şi-a reevaluat în iunie în scădere cu 400 de milioane de euro subsidiara bulgărească, ceea ce va aduce probabil pierderi acestui grup anul acesta.

Raiffeisen şi UniCredit Bank sunt prin­tre cele mai mari bănci europene care oferă cre­dite în Europa Centrală şi de Est şi în fos­tele re­publici sovietice. Anul trecut acestea au ofe­rit împrumuturi de 202 mld. euro în re­giu­ne. Din cauza investiţiilor slabe din Eu­ro­pa de Est, băncile, prezente aici chiar dina­inte de că­derea Zidului Berlinului, iau în cal­cul rede­fi­nirea strategiilor. Atât Raiffeisen, cât şi UniCre­dit sunt prezente pe piaţa românească.

Erste Group, al treila cel mai mare creditor din estul Europei, se îndreaptă anul acesta către pierderi record după ce şi-a restructurat afacerile din România şi  Croaţia şi a fost obligată să aloce 130 de milioa­ne de euro pentru a-i despăgubi pe clienţii din Ungaria cărora băncile le-au perceput co­misioane şi costuri de servicii majorate ilegal.

Volksbank re­nun­ţă treptat la afa­ce­rile bancare din Ro­mânia, în timp ce banca Hypo Alpe Adria, care a fost naţio­na­lizată în 2009 după zece ani de extindere vertiginoasă în zona balcanică, a cumulat din 2008 până în prezent ajutoare de stat de 5,5 miliarde de euro.

În privinţa Rusiei, guvernatorul băncii centrale austriece Ewald Nowotny a ex­pli­cat că deşi afacerile de zi cu zi ale com­pa­niilor rezistă, acestea nu văd motive de extindere pe ter­men lung.

„Problema cu ade­vărat importantă este că proiectele de in­vestiţii au fost oprite“, a spus el.

Frica de escala­da­rea conflic­tu­lui ru­so-ucrai­nean a pertur­bat cursul de schimb, a dat peste cap co­mer­ţul şi a dus la pierderea încrederii consu­ma­torilor în economiile din regiune.

În sectorul energetic, Austria a benefi­ciat de legăturile cu producătorul şi exporta­to­rul rus de gaze naturale Gazprom, care fur­nizează combustibil multor state din Europa prin intermediul Austriei.

South Stream, un proiect controversat în valoare de 40 mld. dolari care prevede con­struirea unei conducte de gaze naturale din Rusia către Italia şi Austria, ar putea aduce suficiente gaze încât să acopere 15% din cererea europeană şi să întărească sta­tu­tul Austriei de centru energetic. Proiectul a fost primit cu reticenţă de către Bruxelles, care l-ar putea îngheţa în condiţiile încer­că­rilor UE de a reduce dependenţa de energia rusească.

Compania austriacă Vostalpine furnizează plăci de oţel pentru construcţia anumitor tronsoane ale South Stream.

Anumite ţări esteuropene duc lipsă de un cadru legal solid ceea ce ridică gradul de risc al investiţiilor.

„Cadrul legal se schimbă tot timpul. În condiţiile de acum nu poţi să intri în aceste state cu conştiinţa împăcată“, spune Wolfgang Anzengruber, CEO-ul companiei austriece de energie Verbund.

Criza geopolitică din Ucraina şi declinul economic al Rusiei reprezintă riscuri majore pentru companiile cu expunere largă în regiune. Bunuri şi servicii în valoare de 3,5 miliarde de euro au fost exportate de Austria în Rusia în anul 2013 urmate de o scădere a exporturilor austriece de 11% în prima treime a acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO