Business Internaţional

PetroChina devine cea mai mare companie din lume

25.05.2009, 17:01 16

PetroChina a depasit grupul petrolier american Exxon Mobil si a devenit cea mai mare companie dupa valoarea de piata, dupa ce planul de stimulare economica al Chinei a provocat o urcare spectaculoasa a pretului actiunilor de pe bursa chineza in acest an, scrie Bloomberg.
Actiunile companiei controlate de stat PetroChina, cu sediul in Shanghai, s-au apreciat cu 30% in acest an, ducand valoarea companiei la 336,4 mld. $ (241,1 mld. euro), depasind astfel Exxon, care in data de 22 mai valora 335,9 mld. $ (240,8 mld. euro). Cheltuielile guvernamentale au ajutat la cresterea consumului de combustibil in China in acest an, in timp ce cea mai grava recesiune de dupa Marea Recesiune din anii '30 a afectat cererea din SUA.
"Daca trebuie sa cumperi actiuni in cadrul unei companii energetice, vrei sa optezi pentru ale celei mai bine pozitionate companii din China", a spus Gordon Kwan, seful departamentului de cercetare energetica in cadrul Mirae Asset Securities din Hong Kong. "Cererea de combustibil in China este in crestere, in timp ce in America de Nord si Europa situatia este exact invers."
Indicele de referinta al bursei chineze Shanghai Composite Index a urcat 43% in acest an pe fondul optimismului ca cele 586 mld. $, bani pe care guvernul i-a destinat stimularii economiei in luna noiembrie, si volumul record al creditelor acordate de institutiile de profil din acest stat, vor stavili efectele crizei. Indicele Standard & Poor's 500 a coborat cu 1,8%.
Pretul actiunilor Exxon a coborat cu 14% in acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO