Business Internaţional

Petrolul ar putea urca spre 200 $/baril, pentru ca exportatorii nu mai au capacitatea de a suplimenta productia

Petrolul ar putea urca spre 200 $/baril, pentru ca exportatorii nu mai au capacitatea de a suplimenta productia

Incapacitatea tarilor exportatoare de petrol de a suplimenta productia ar putea pune si mai multa presiune asupra pretului carburantilor

08.05.2008, 19:47 16

Insa, in timp ce petrolul a depasit pragul de 120 dolari/baril, tot mai multi economisti sunt de parere ca acest lucru nu o sa se intample, scrie International Herald Tribune.
Cresterea preturilor nu a dus si la o crestere a productiei, dupa cum era de asteptat, ci odata cu aprecierea nivelului cererii la nivel global, sustinuta in cea mai mare parte de cresterea consumului de petrol pe pietele emergente din China si India, pretul titeiului aproape ca a explodat.
Principalul motiv pentru care productia de petrol nu acopera consumul la nivel global este ca producatorii din afara OPEC, precum Rusia, Mexic sau Norvegia, intampina dificultati in cresterea productiei. Spre deosebire de membrii OPEC, care se folosesc de nivelul productiei pentru a stabili pretul petrolului, ceilalti producatori sunt liberi sa tranzactioneze petrolul pe piata internationala la ce pret doresc. Si cum pretul petrolului atinge pragul de 120 de dolari pe baril, toata lumea se asteapta ca acesti producatori sa suplimenteze productia pentru a profita de cresterea preturilor.
Totusi, acest lucru nu se intampla, ceea ce reprezinta un serios motiv de ingrijorare pentru majoritatea investitorilor. In ultimii 30 de ani, producatorii de petrol din afara OPEC au contribuit cel mai mult la cresterea productiei la nivel global, pe masura ce tot mai multe campuri petroliere au intrat in exploatare.
Productia statelor nemembre ale OPEC se ridica acum la circa 50 de milioane de barili zilnic, adica 60% din productia de petrol la nivel global. Acestea au insa extrem de putine optiuni de majorare a productiei.
Expertii in domeniu sunt pesimisti in ceea ce priveste capacitatea producatorilor care nu fac parte din OPEC de a creste productia. Analistii Goldman Sachs, de exemplu, au declarat luna trecuta ca "suplimentarea productiei din partea producatorilor care nu fac parte din OPEC nu mai poate fi luata in considerare", in timp ce analistii Barclays sustin ca "producatorii din afara OPEC au foarte putine sanse de crestere a productiei de petrol".
In acelasi timp consumul de petrol la nivel global continua sa creasca, producatorii de petrol nereusind insa sa tina pasul cu cererea. In acest an, cererea de petrol la nivel global este estimata sa creasca cu 1,2 milioane de barili pe zi, necesarul de petrol zilnic la nivel global ajungand astfel la nivelul de 87,2 milioane de barili. Cu toate ca in Statele Unite, de exemplu, cel mai mare consumator de carburant la nivel global, consumul de petrol a scazut in ultima vreme din cauza recesiunii economice, scaderea nu compenseaza cresterea inregistrata in alte parti ale lumii.
In urmatorii 20 de ani, consumul de petrol la nivel global este estimat sa creasca cu 35%, ceea ce inseamna un consum zilnic de petrol de 115 milioane de barili. Cea mai mare crestere se va inregistra in China, India si statele din Orientul Mijlociu, unde preturile la carburanti sunt subventionate, ceea ce presupune o incurajare a consumului de petrol.
"Cel mai ingrijorator pentru noi este faptul ca toate aceste lucruri par sa se inrautateasca, nicidecum sa se amelioreze", a declarat David Greely, analist al Goldman Sachs. "Cresterea preturilor la petrol nu incurajeaza cresterea productiei", a adaugat el.
"Productia de petrol la nivel global trece printr-o perioada fara precedent", a apreciat Jeff Rubin, analist al CIBC World Markets.
Pana in 2012, pretul petrolului ar putea atinge chiar si nivelul de 200 mil. dolari/baril, ceea ce inseamna ca un litru de benzina ar putea costa 1,85 dolari.
Tot mai multe zone de extractie se confrunta cu o diminuare a resurselor petroliere. Din 2001 si pana in prezent productia de petrol a Norvegiei a scazut cu aproximativ 25%. In Marea Britanie, productia a inregistrat o scadere si mai drastica, de 43%, comparativ cu nivelul productiei de acum opt ani. Din punct de vedere al resurselor petroliere, Marea Nordului este considerata un zacamant epuizat. Scaderi asemanatoare s-au inregistrat si in Alaska, zacamantul din regiunea Prudhoe Bay fiind aproape epuizat.
Cu toate acestea, problemele cele mai mari pentru producatorii de petrol se afla, asa cum prefera sa le numeasca executivii din domeniul energetic, "deasupra pamantului, si nu in subteran". Majorarea taxelor la petrol si inasprirea conditiilor contractuale in domeniul petrolier duc la reducerea fortei de munca si la cresterea costurilor de productie, la care se adauga conflictele politice si militare din mai multe regiuni ale planetei, care ingreuneaza cresterea productiei.
"Avem de a face cu o criza in sectorul petrolier", a declarat Robinson West, presedintele firmei de consultanta in domeniul energetic PFC Energy. "Nu ne confruntam cu o epuizare a resurselor energetice la nivel global, ci mai degraba cu o scadere a capacitatii de productie", a adaugat West.
Cel mai recent caz in acest sens il reprezinta Mexic, lider in exporturile de petrol catre Statele Unite, care in ultimii doi ani a inregistrat o scadere a productiei de petrol de 9%.
Cresterea consumului domestic, combinata cu scaderea productiei ar putea duce la epuizarea capacitatii de export a Mexicului. In prezent Mexic exporta catre Statele Unite aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi.
De asemenea, Rusia intampina probleme in cresterea productiei de petrol. Rusia nu se confrunta insa cu epuizarea resurselor petroliere, cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte din Siberia a ramas nevalorificata din punt de vedere energetic.
Cu toate acestea, Rusia pastreaza in continuare cea mai mare contributie la cresterea exporturilor de petrol la nivel global din ultimii 10 ani.
Luna trecuta insa, Rusia a anuntat ca isi va stabiliza productia de petrol, cresterea productiei inregistrata in ultimii ani, premergatori caderii Uniunii Sovietice, nemaifiind sustenabila. In prezent, productia zilnica de petrol a Rusiei se ridica la aproximativ 10 milioane de barili.
Aproximativ 75% din totalul resurselor energetice la nivel global se afla in posesia statelor membre ale OPEC, care restrictioneaza in mod voit productia de petrol pentru a mentine pretul petrolului ridicat.
Chiar si asa insa, pe masura ce Rusia inregistreaza o scadere a productiei de petrol, analistii sunt de parere ca OPEC va fi nevoita sa mareasca productia. In prezent, aproximativ 40% din totalul exporturilor de petrol la nivel global sunt efectuate de catre state membre ale OPEC.
Si ca si cum situatia nu ar fi indeajuns de drastica, Arabia Saudita, liderul la nivel mondial in exporturi de petrol, a anuntat ca s-ar putea sa intampine probleme in majorarea productiei de petrol.
Pentru anul viitor, Arabia Saudita, anuntase investitii de peste 50 mld. dolari pentru cresterea capacitatii de productie la 12,5 milioane de barili pe zi.
Analistii sunt de parere ca pentru a satisface cererea la nivel global, statele membre ale OPEC ar trebui sa ajunga, pana in 2030, la o productie de 60 de milioane de barili zilnic, in prezent productia OPEC atingand nivelul de 36 de milioane de barili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO