Business Internaţional

Petrolul sare la 200$/baril dacă Arabia Saudită va fi cuprinsă de proteste

Autor: Alexandru Matei

10.03.2011, 23:56 42

Situaţia din Libia devine din ce în ce mai tensionată încondiţiile în care Muammar Gadhafi ţine cu dinţii de putere şiintensifică atacurile împotriva rebelilor, situaţie care face UE săse gândească tot mai serios la posibilitatea unei intervenţiimilitare.

În acelaşi timp, analiştii bănciloreuropene au lansat scenarii în care preţul petrolului poate ajungela 150 sau chiar 200 de dolari pe baril dacă revoltele seextind.

Analiştii băncii austriece Erste vădpetrolul la 150 de dolari pe baril anul acesta, în timp cefrancezii de la Société Générale cred că preţul va ajunge la 200 dedolari/baril dacă Arabia Saudită este cuprinsă de febra revoltelor.Petrolul Brent se tranzacţiona ieri la o valoare de 114 dolari pebaril. În 2008 petrolul a ajuns la 147,5 dolari/baril, cel mai marepreţ din istorie.

"Modul în care va evolua situaţia înArabia Saudită depinde în mare mă­sură de cei care conduc - dacăvor anun­ţa la timp reforme şi le vor duce la capăt sau vor preferasă se lase daţi jos ca Gadhafi", spune analistul politic StelianTănase.

Conform Société Générale, preţulpetrolului ar putea ajunge la 200 $/baril dacă protestele în masăse extind în Arabia Saudită, al doilea mare producător de ţiţei dinlume, unde astăzi sunt organizate manifestaţii inspirate de celecare au dărâmat regimul Mubarak în Egipt. Peste 32.000 de persoaneşi-au anunţat participarea prin intermediul reţelei de socializareFacebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO