Business Internaţional

Pfizer vrea sa concedieze 10.000 de angajati

24.01.2007, 16:51 17

Planurile companiei farmaceutice Pfizer de a renunta la 10.000 de angajati ar putea afecta serios industria farmaceutica, in conditiile in care concurenta reprezentata de GlaxoSmithKline si Sanofi-Aventis ar putea apela la aceleasi masuri drastice.
Pfizer, cel mai mare producator de medicamente din lume, a anuntat ca va inchide doua fabrici din Statele Unite si ca va vinde o unitate din Germania, ca va inchide cinci centre de cercetare in SUA, Japonia si Franta si ca va reduce vanzarile din Europa cu 20%, scrie Bloomberg.
Aceste masuri vor cauza o reducere a cheltuielilor anuale cu sume cuprinse intre 500 de milioane de dolari si 1 mld. dolari. Scaderea de 43% a profitului din ultimul trimestru si aparitia pe piata a unor medicamente asemanatoare cu cele care in trecut aduceau profituri uriase pentru Pfizer l-au impins pe directorul executiv Jeffrey Kindler sa adopte masuri drastice.
Glaxo, Sanofi si alti producatori de farmaceutice care trebuie sa faca fata competitei neloiale din partea medicamentelor mai ieftine, dar identice cu cele comercializate de acestia, vor avea de profitat de pe urma reducerilor de personal si a inchiderilor de centre la care au recurs cei de la Pfizer. "Avand in vedere ca vanzarile stagneaza, ca fluxul de produse noi este limitat si ca marile branduri au parte de competitii acerbe, este normal ca industria de farmaceutice sa dezarmeze dupa 15 de ani de expansiune", a declarat Barbara Ryan, analist la Deutsche Bank.
Medicamente care generau venituri anuale de 23 de miliarde de dolari (17,7 mld. euro), valorand 10% din piata americana, au pierdut anul trecut patentele care le protejau, potrivit firmei de cercetare medicala IMS Health. Copiile mai ieftine pot provoca o reducere a preturilor cu aproape 80 de procente.
Alice Hunt, purtator de cuvant al companiei Glaxo cu sediul la Londra, si Steve Brown, purtatorul de cuvant al AstraZeneca, au refuzat sa comenteze cum ii vor afecta planurile celor de la Pfizer. Jean-Marc Podvin, reprezentant al companiei Sanofi din Paris, a amanat comentariile pana pe 13 februarie, cand vor fi facute pu-blice veniturile companiei in cadrul unei conferinte de presa.
Veniturile Pfizer din ultimul trimestru a crescut cu mai putin de un procent, atingand valoarea de 12,6 mld. dolari, in timp ce producatorii de medicamente generice au castigat din cota de piata a medicamentului antidepresiv Zoloft, al treilea mare produs al celor de la Pfizer. Potrivit estimarilor companiei, veniturile nu vor depasi in 2007 si 2008 pragul de 48,4 miliarde de dolari de anul trecut. Vanzarile Pfizer vor stagna dupa 2011, cand va pierde patentul de protectie pentru medicamentul anticolesterol Lipitor, care aduce mai mult de jumatate din profitul companiei, spun analistii.
Actiunile Pfizer au scazut luni cu 1%, atingand valoarea de 26,95 dolari la inchiderea sedintei de tranzactionare la Bursa de la New York. Majoritatea reducerilor de personal din industria farmaceutica ii vor include si pe reprezentantii din vanzari care sunt "puntea de legatura" dintre medicamente si doctori.
Numarul reprezentantilor din vanzari din SUA s-a triplat din 1998 si pana in prezent, atingand valoarea de 100.000, a declarat Bob Davenport, vicepresedintele firmei de consultanta Hay Group din Jersey City. In urmatorii ani se estimeaza o reducere cu 30% a posturilor de reprezentanti din vanzari in industria farmaceutica.
"Vom avea in jur de opt reprezentanti pentru fiecare doctor, care vor incerca sa vanda aceleasi medicamente", a adaugat Davenport.
Pfizer si ceilalti producatori de medicamente, incluzand Merck si Eli Lilly, au facut deja reduceri de personal anul trecut in vanzari, cercetare si administratie, concediind 10.000 de angajati. Doar Pfizer a desfiintat 8.000 de posturi in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO