Business Internaţional

Piata bijuteriilor de lux face cu ochiul creatorilor de moda

16.12.2005, 10:52 41

Dezamagiti de cresterea anuala de numai 8% a pietei modei din ultimii trei ani, marii creatori de moda au decis sa se aventureze pe piata bijuteriilor de lux. Ei propun piese noi, mai fanteziste si mai moderne.

Cartier a redeschis, la inceputul lunii decembrie, magazinul de pe Strada Pacii (Rue de la Paix) numarul 13, din Paris. Alfred Cartier, fiul creatorului brandului Cartier, s-a instalat in aceasta locatie, la inceputul secolului XX, scrie cotidianul francez Le Monde.

Dupa mai bine de 18 luni de la inceperea lucrarilor, magazinul a fost complet renovat. Mai spatios si mai modern, el propune, astazi, intreaga gama de produse ce poarta amprenta "Cartier": bijuterii, cu preturi pornind de la cativa euro si pana la chiar cateva milioane de euro, produse de marochinarie, ochelari sau stilouri.

"Astazi, multi jucatori, in special marile case de moda, isi doresc sa intre pe piata bijuteriilor. Noi trebuie insa sa ne diferentiem de restul lumii. Noi suntem bijutierii regilor si regele bijutierilor", a explicat Bernard Fornas, presedintele Cartier International incepand cu 2002.

Cunoscuta, in special, pentru logo-ul sau, faimoasa pantera, Cartier, filiala a grupului elvetian Richemont, este foarte discreta in privinta rezultatelor sale financiare. Analistii estimeaza ca ea reprezinta primul producator de bijuterii din lume, in functie de cifra de afaceri, foarte aproape de marca americana Tiffany (a doua pozitie pe piata). In opinia acestor analisti, Cartier inregistreaza vanzari de 1,8 miliarde de euro anual.

Cu toate ca vanzarile Tiffany ating in jur de 2,2 miliarde de dolari (1,86 de miliarde de euro), aceasta propune consumatorilor o gama mult mai larga de produse in comparatie cu cea oferita de Cartier.

Pe locul al treilea in randul bijutierilor, se afla producatorul italian Bulgari. Acesta din urma a anuntat, in 2004, o cifra de afaceri de 342,7 de milioane de euro pentru sectorul de bijuterii. Bulgari a inregistrat o cifra de afaceri totala de 827,7 de milioane de euro.

Acest trio a reusit, pe parcursul timpului, sa creeze branduri de renume mondial. Cartier, spre exemplu, si-a deschis sucursale la Londra si New York, la inceputul seco-lului XX. Insa, compania a devenit cu adevarat cunoscuta la nivel international in jurul anilor 1980, sub egida presedintelui din acea vreme, Alain-Dominique Perrin. Acesta din urma a reusit promoveze bran-dul Cartier, pana atunci furnizor al capetelor incoronate ale Europei, si in randul publicului larg, prin intermediul articolelor mult mai accesibile. Tiffany a ramas fidela pietei americane. Ea inca realizeaza 60% din cifra sa de afaceri in Statele Unite. Brandul este insa foarte cunoscut si apreciat si pe piata japoneza, un important consumator de produse de lux.

Ascensiunea marcii Bulgari este mult mai recenta, in schimb. Ajuns la conducerea companiei in 1984, Francesco Trapani, descendent al creatorilor marcii, a sporit numarul magazinelor Bulgari, de la 5, in 1983, la 150, astazi, si a lansat o intreaga gama de produse (parfumuri, ochelari sau genti).

La sfarsitul anilor 1990, cele trei branduri lasasera deja de mult in urma pe "vechii meseriei", precum Chaumet, Boucheron, Mauboussin, Mellerio sau Van Cleef & Arpels.

"Au ramas neclintiti in birourile lor din Piata Vendome si au pierdut trenul. Astazi, ar fi prea scump pentru ei sa prinda din urma locomotiva", a declarat un specialist in domeniu.

De altfel, sectorul de bijuterii, la fel ca si celelalte segmente de lux, este caracterizat printr-o activitate destinata atragerii de capitaluri. Pentru a stimula cererea si a starni interesul clientilor, jucatorii de pe aceasta piata cauta sa isi sporeasca investitiile in propriile magazine si unitati de productie. Conservarea imaginii unui producator de bijuterii implica, de asemenea, un control costisitor al calitatii produselor.

Pozitia acestor bijutieri este puternic amenintata in ultima perioada, in special de marile case de moda. Dezamagiti de cresterea anuala de numai 8% a pietei modei din ultimii trei ani, acestea din urma au decis sa se aventureze pe piata bijuteriilor de lux. Ei propun piese noi, mai fanteziste si mai moderne.

Chanel comer-cializeaza bijuterii incepand cu 1993, inspirandu-se din colectia de platina si diamante creata de Coco Chanel in 1932.

De asemenea, Dior a deschis primul magazin de bijuterii in 2001. Producatorul francez vinde, in prezent, inele in valoare de cateva zeci de mii de euro.

Recent, pe lista marilor nume ale modei care s-au alaturat producatorilor de bijuterii s-au adaugat si Louis Vuitton si Gucci. S-au dezvoltat, astfel, noi strategii de marketing. "Bijuteriile sunt din ce in ce mai putin considerate investitii patrimoniale, pe care consumatorii le pastreaza cu mare grija intreaga lor viata. Astazi, ele sunt considerate, in egala masura, si accesorii ale modei", conform unui studiu realizat de cabinetul Precepta.

Concurenta din ce in ce mai acerba de pe piata bijuteriilor de lux din ultima perioada a fost, de altfel, cauza unor schimbari importante in randul marilor bijutieri.

"Ei reinvestesc in creatie si lanseaza colectii la intervale de timp din ce in ce mai mici. Bulgari a lansat doua colectii de bijuterii in 2004, comparativ cu o singura colectie in anul precedent. De asemenea, 20% din cifra de afaceri a Cartier se datoreaza lansarilor", subliniaza Pierre Tissot, director de cercetare la banca Lombard Odier Darier Hentsch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24