Business Internaţional

Piata farmaceutica mondiala va ajunge la peste 735 mld. dolari

26.03.2008, 14:24 84

Piata farmaceutica mondiala va creste cu 5-6% in acest an, la peste 735 de miliarde de dolari, ritm inferior avansului de 6-7% raportat in 2007, in contextul intensificarii incertitudinii legate de siguranta medicamentelor, preturi si accesul pe piata, precum si problemele cu patentele, potrivit IMS Health.
In SUA si pe principalele cinci piete din Europa, cresterea se va situa intre 4% si 5%, un nivel minim record pentru statul american, in timp ce in Japonia se estimeaza un avans si mai mic, de 1%-2%, se arata intr-un raport al companiei de cercetare a pietei.
Printre factorii care vor conduce la aceasta evolutie se numara introducerea programului federal de subventionare a costurilor, Medicare Part D in SUA, expirarea patentelor pentru tot mai multe produse originale, cresterea utilizarii de medicamente generice, mai ieftine, intensificarea cercetarilor legate de siguranta si legislatia din domeniul sanatatii, care incetineste sau chiar opreste introducerea de noi medicamente.
Pe de alta parte, pietele emergente, precum China, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud, India, Turcia si Rusia vor inregistra un ritm de crestere cuprins intre 12% si 13% si vor ajunge la o valoare cumulata de 85-90 de miliarde de dolari, evolutie sustinuta de facilitarea accesului la medicamentele generice, in contextul imbunatatirii sistemului de ingrijire primara, care a devenit mai accesibil si in zonele rurale.
"Pentru prima data, in 2008, cele mai mari sapte piete vor contribui cu doar jumatate la cresterea totala a industriei, in timp ce ponderea statelor emergente va ajunge la aproape 25%", a declarat Murray Aitken, vicepresedinte in cadrul IMS.
Totodata, cresterea medicamentelor generice, de 14%-15%, va fi cheia dinamicii pietei in 2008, institutiile platitoare continuand sa incurajeze consumul acestor produse - incluzand cererea farmacistilor, inlocuirea pe listele de medicamente compensate si bugetele limitate.
Cresterea valorica va fi limitata la domenii in care cererea nu este inca acoperita, in principal pe segmente specializate precum oncologia si biotehnologia, unde nu exista constrangeri legate de presiunea preturilor. Pe ansamblu, aceasta piata va inregistra un avans anticipat la 14-15%, la 295-305 mld. $.
"Companiile de biotehnologie si cele producatoare de medicamente generice isi vor adapta modelele de afaceri intr-o maniera mai agresiva, pentru a capta noi oportunitati intr-un mediu de afaceri dificil", a declarat Aitken.
In 2008, vor fi lansate 29 de noi medicamente inovatoare. Printre acestea se vor numara noi medicamente oncologice pentru tratarea melanoamelor si a leucemiei. Vanzarile de medicamente oncologice ar putea depasi in acest an 45 mld. dolari, contribuind cu aproape 17% la cresterea pietei.
Problemele legate de drepturile de proprietate intelectuala ar putea avea efecte semnificative pe termen lung asupra proprietarilor de patente.
Reformele adoptate de unele state, inclusiv in SUA si Europa, in privinta legislatiei referitoare la patente, acordarea de patente in India si inasprirea legislatiei din China vor influenta evolutia pietei si anul viitor, sporind incertitudinile din industria farmaceutica, bazata pe activitatea de cercetare si dezvoltare. Printre medicamentele care vor inregistra cele mai mari cresteri se vor afla produsele oncologice, anti-diabeticele, agentii respiratori si antipsihoticele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO