Business Internaţional

Piata imobiliara din Bulgaria se stabilizeaza

20.05.2008, 21:18 16

Piata imobiliara din Bulgaria, care a atins un maxim al dezvoltarii in 2007, are acum un ritm de crestere mai sustinut atat in privinta preturilor, cat si a numarului tranzactiilor, potrivit unui raport al bancii italiene UniCredit Group, citat de publicatia Dnevnik.
Conform grupului bancar, circa 15% din populatia Bulgariei intentioneaza sa achizitioneze bunuri imobiliare in urmatorii zece ani. Cererea cea mai mare se inregistreaza in randul populatiei tinere. Costurile de achizitie pentru un metru patrat de spatiu locativ s-au dublat, atingand valoarea de 2,6 salarii medii lunare la sfarsitul lui 2007. Intr-un sondaj al UniCredit Group, majoritatea potentialilor cumparatori de locuinte au declarat ca intentioneaza sa contracteze un credit ipotecar.
Competitia dintre creditorii ipotecari a facut ca standardele de imprumut sa nu mai fie atat de stricte, perioada de rambursare intinzandu-se pe o perioada de pana la 35 de ani. Unele produse ipotecare de pe piata acopera 100% din valoarea imobilului achizitionat.
Imprumuturile ipotecare au insumat 2,9 mld. euro pana la sfarsitul anului trecut, reprezentand 40% din datoriile gospodariilor private si 10% din PIB, conform raportului UniCredit.
Piata imobiliara din Bulgaria se mentine stabila in conditiile crizei financiare de la nivel global. Exista indicatori ai unei scaderi in segmentul caselor de vacanta, din care cumparatorii straini s-au retras si unde costurile creditelor au crescut. Stagnarea acestui segment a fost favorizata si de greselile de proiectare din unele zone de coasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO