Business Internaţional

Piata imobiliara europeana continua sa scada

13.11.2007, 14:57 13

In 2007 este de asteptat ca valoarea cumulata a tranzactiilor imobiliare europene sa atinga nivelul de 236 de miliarde de euro (342 mld. dolari), nivelul inregistrat fiind similar cu cel de anul trecut, respectiv de 235 de miliarde de euro, titreaza The Wall Street Journal.
Cu toate acestea, valoarea tranzactiilor pentru anul viitor va atinge doar nivelul de 210 miliarde de euro, potrivit declaratiilor lui David Hutchings, analist in cadrul Cushman & Wakefield din Londra.
Valoarea proprietatilor imobiliare s-ar putea sa scada pe pietele unde preturile pentru case este extrem de mare, ca de exemplu in Marea Britanie, Irlanda sau Danemarca, a adaugat Hutchings, care a apreciat ca valoarea randamentelor pentru proprietatile imobiliare din Marea Britanie va creste cu doar 0,5%, iar a celor din Irlanda si Danemarca cu 0,25%.
In mod traditional, cea mai activa perioada din punctul de vedere al tranzactiilor imobiliare este ultimul trimestru, pe masura ce atat cumparatorii, cat si vanzatorii incearca sa finalizeze operatiunea pana la sfarsitul anului.Insa acest an pare sa fie atipic: compania imobiliara Cushman & Wakefield, de exemplu, se asteapta ca valoarea tranzactiilor pentru trimestrul patru sa fie de 54 de miliarde de euro, comparativ cu cea de 62,8 miliarde de euro inregistrata in trimestrul anterior.
Dupa marimea tranzactiilor imobiliare, cele mai multe tranzactii din cel de-al treilea trimestru au fost efectuate in Marea Britanie, Germania si Franta.
Compania Swiss Reinsurance a vandut pentru 600 de milioane de lire sterline (900 mil. euro) cladirea de birouri, supranumita si "Gherkin/Catravetele" din Londra, companiei IVG Immobilien.
Vanzarile pentru strainatate sunt in crestere, acestea atingand o valoare de peste 35 de miliarde de euro in trimestrul trei, comparativ cu vanzarile pe plan local, care au atins nivelul de 28 de miliarde de euro. Aceasta situatie reprezinta o modificare a trendului inregistrat anul trecut, unde vanzarile pe plan local au fost mai mari decat cele pentru strainatate, potrivit datelor furnizate de catre Cushman & Wakefield.
Printre cele mai importante tranzactii in strainatate din trimestrul trei se numara tranzactia in compania imobiliara ProLogis European Properties, detinuta in proportie de 25% de catre compania imobiliara americana, ProLogis, care a vandut un portofoliu de proprietati imobiliare franceze catre Fonciere Europe Logistique pentru suma de peste 425 de milioane de euro. Totalul proprietatilor insuma o suprafata de aproximativ 556.000 mp.
"A fost cea mai mare tranzactie imobiliara din acest an. Ma indoiesc ca vom mai asista la o alta tranzactie de o asemenea amploare pana la sfarsitul anului", a declarat Magali Marton, director executiv al firmei de consultanta imobiliara DTZ Holdings.
"Piata franceza continua sa fie atractiva pentru investitori, datorita infrastructurii, care permite transportul rutier in toate regiunile tarii in cele mai bune conditii", a declarat Robert Watson, director executiv al PorLogis European Properties din Londra. In jur de 22% din proprietatile imobiliare logistice ale companiei se afla in Franta.
Pentru astfel de proprietati, cei mai interesati investitori sunt cei din Marea Britanie, Statele Unite, Asia si Orientul Mijlociu, care vad piata imobiliara franceza, ca pe o piata de desfacere internationala si stabila.
In timp ce unele tranzactii, in principal portofolii de proprietati, au fost amanate din cauza crizei creditelor, impactul asupra pietei imobiliare a fost unul relativ mic. "Cererea continua sa fie mai mare decat oferta pe piata din Franta si astfel intotdeauna va aparea un nou investitor dispus sa investeasca in proprietati imobiliare", a adaugat Marton.
Numarul tot mai mic de licitatii imobiliare, este o dovada clara a faptului ca tranzactiile speculative se vor diminua in urmatoarea perioada. "Pe timp de criza, cei mai multi investitori se indreapta spre investitiile in calitate si nu in cantitate", a declarat Stephan von Barczy, director al companiei imobiliare Jones Lang LaSalle din Paris.
"Ca rezultat la aceasta tendinta, vom asista la o crestere a cererii pentru proprietatile de inalta calitate, depasind nivelul cererii de dinainte de criza", a subliniat Von Barczy.
In timp ce criza creditelor nu a avut un efect prea mare asupra pietei imobiliare din Europa in trimestrul trei, inasprirea conditiilor de finantare ar putea conduce la scaderea numarului de tranzactii incheiate in cel de-al patrulea trimestru. Incheierea tranzactiilor ar putea dura mai mult, iar cererea pentru un singur portofoliu imobiliar, insa de dimensiuni mari, va scadea.
"Exista un sentiment de stagnare pe piata imobiliara, cu multe tranzactii importante amanate pentru anul viitor", a declarat Timo Tschammler, director al departamentului de investitii internationale a DTZ din Londra.
O astfel de tranzactie care a fost amanata este cea a portofoliului de proprietati detinute de catre statul german Hessen, scos la vanzare in luna mai, pentru suma de 400 de milioane de euro, care initial atrasese un numar destul de mare de investitori, a declarat J?rgen Harrer, purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante din Hessen. Cu toate acestea, din cauza inaspririi conditiilor de finantare, acum cea mai mare oferta din partea investitorilor este doar de 350 de milioane de euro. Ministerul si-a retras oferta de pe piata luna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO