Business Internaţional

Pieţele din Rusia şi cele europene sunt în urcare puternică, după semne privind detensionarea situaţiei din Ucraina

Pieţele din Rusia şi cele europene sunt în urcare...

Autor: Vlad Popescu

04.03.2014, 10:10 1596

Indicele Micex al bursei de la Moscova a urcat cu 2,5% marţi dimineaţă, după ce a scăzut luni cu 11%, pierzând 55 miliarde de dolari din capitalizare.

Rubla s-a apreciat cu 0,4%, recuperând o parte din declinul abrupt de luni, când moneda rusească a atins minime record faţă de dolar. Zlotul polonez este de asemenea în urcare puternică datorită aparentei detensionări a tensiunilor din Ucraina.

Yenul japonez şi aurul, percepute drept active cu un grad ridicat de siguranţă în perioade de criză, s-au depreciat marţi faţă de dolar, în timp ce indicii futures de la New York şi Londra anunţă creşteri semnificative la deschidere.

Putin a ordonat retragerea la unităţi a trupelor mobilizate în vestul Rusiei pentru o serie de exerciţii militare efectuate în zona Leningrad, potrivit purtătorului de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, citat de Russia Today.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, soseşte marţi la Kiev pentru a reafirma sprijinul Washingtonului pentru guvernul interimar instalat de forţele revoluţionare care l-au destituit pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici. Rusia a susţinut luni în faţa ONU că intervenţia din weekend în Peninsula Crimeea, aflată acum sub controlul forţelor pro-ruse, este legală.

Criza din Ucraina şi desfăşurarea de forţe din Crimeea şi de la graniţa de vest a Rusiei au provocat luni scăderi puternice pe burse şi creşteri în zona activelor considerate sigure în vremuri tulburi.

"Criza va fi rezolvată probabil fără să fie tras vreun foc de armă, iar în final Crimeea va face parte din Rusia fără declanşarea unui război. Este vorba despre probleme pe termen scurt. Există cu siguranţă oportunităţi de cumpărare. Situaţia se va stabiliza", comentează pentru Bloomberg din Hong Kong Andreas Utermann, directorul executiv de investiţii al Allianz Global Investors, cu active de 442 miliarde de dolari.

Banca Rusiei a majorat luni dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, la 7%, pentru a limita retragerile de capital. Instituţia dispune de rezerve valutare de aproximativ 150 miliarde de dolari, pe care le poate utiliza pentru intervenţii pe piaţa valutară, potrivit unui analist ING Groep.

Bursa de la Tokyo a înregistrat prima creştere din ultimele 5 zile, susţinută de acţiunile producătorilor de electrocasnice şi din sectorul imobiliar. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a urcat cu 0,8%, accelerând după apariţia informaţiilor privind detensionarea situaţiei din Ucraina.

Preţul grâului, care a atins luni cel mai ridicat nivel de la jumătatea anului 2012, a scăzut marţi cu 1,4%. Porumbul s-a depreciat cu 0,7%, după o creştere semnificativă luni. Anterior revoltei se estima că Ucraina avea să devină în acest an al treilea mare exportator de porumb şi al şaselea mare exportator de grâu la nivel mondial.

Evenimentele din regiunea Mării Negre ridică semne de întrebare privind perspectivele pe termen mediu ale recoltelor agricole, a afirmat Ken Ash, director pentur comerţ şi agricultură în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO