Business Internaţional

Pietele emergente devin tot mai "independente" fata de economia SUA

17.10.2007, 20:04 15

In perioada crizei pietelor de credit si caderii burselor, pietele emergente au fost laudate pentru flexibilitatea lor. Relativa lor rezistenta a fost considerata un semn ca economiile din lumea aflata in dezvoltare ar putea evolua pe cont propriu si ca acestea nu mai sunt dependente de exporturile catre Occident, scrie The New York Times.
Apoi, in septembrie, cand banca centrala americana a redus ratele dobanzii cu un 0,5%, mai mult decat anticipasera investitorii, pietele emergente au continuat sa inregistreze performante superioare. Traderii au actionat ca si cand orice ajuta economia americana ajuta si lumea aflata in curs de dezvoltare, dar o economie slabita a Stalelor Unite nu afecteaza in nici un fel aceasta lume.
Acest aparent consens de pe Wall Street sugereaza in ce masura s-au maturizat si extins pietele emergente, cel putin din perspectiva celor optimisti. In cazul pesimistilor, consensul reprezinta o dovada ca actualele asteptari nu sunt realiste si ca aceste economii si piete sunt mult mai vulnerabile in fata unor conditii adverse de pe alte piete decat se crede.
Simon Hallett, comanager al fondului Harding Loevner Emerging Markets, este unul dintre optimisti, desi admite existenta unei legaturi istorice alarmante intre economiile aflate in curs de dezvoltare si cele dezvoltate. O incetinire globala tinde sa reduca cererea de bunuri de larg consum si marfuri, doua categorii de produse ale caror exporturi sustin economiile pietelor emergente.
"Cliseul a fost ca atunci cand America stranuta, pietele emergente se imbolnavesc si ele", spune Hallett.
Prognozele ar putea fi diferite de aceasta data, dupa parerea sa, datorita cresterii viguroase a consumului intern in cadrul multor economii emergente. Rezervele uriase acumulate de guvernele acestora le-ar putea inlesni trecerea prin perioade dificile, fondurile putand fi utilizate pentru investitii in infrastructura sau alte proiecte.
"Nu am sa va spun ca sunt total imune la o incetinire a ritmului de crestere a economiei americane. Se va produce o incetinire si in cazul acestor economii, insa nu de amploarea celor care au generat crizele financiare din trecut", spune Hallett.
Recurgand si el la exemplele din trecut, Michael Hartnett, strateg in cadrul bancii de investitii Merrill Lynch, avertizeaza ca o reducere a ratelor dobanzii de catre Fed ar putea reprezenta un semnal negativ pentru pietele emergente. Hertnett a indicat in cadrul unei note adresate clientilor ca atunci cand rata de referinta a Fed este ajustata, indicii preturilor la actiuni din lumea aflata in curs de dezvoltare tind sa urmeze aceeasi directie.
El inclina sa minimalizeze semnificatia acestei corelatii de aceasta data. Boomul global a generat beneficii mari pentru economiile emergente, astfel incat ar fi nevoie de o incetinire drastica a ritmului de crestere a economiei americane pentru a afecta optimismul pietelor.
O astfel de situatie poate aparea, spune Mark W. Headley, presedinte al Matthews International Capital Management, un specialist in piete asiatice.
El descrie piata rezidentiala americana drept "o prapastie fara fund in acest moment" si nu are mari sperante ca reducerea ratelor dobanzii de luna trecuta va limita pierderile.
"O incetinire a cresterii in Statele Unite generate de consum va avea impact asupra cresterii globale si asupra multor economii asiatice", spune el. "Cred ca toata lumea va fi influentata".
Deciziile de investitii luate de managerii de fonduri de pe pietele emergente tind sa fie legate de cat de optimisti sunt acestia cu privire la economia globala si la cat de rezistente cred ca vor fi companiile de pe pietele respective in fata unui posibil declin.
Jerry Zhang, manager al fondului Evergreen Emerging Markets Growth, este optimist, chiar plin de incredere. El considera ca producatorii de produse de baza vor continua sa se dezvolte.
Printre favoritele sale se numara doua companii din Brazilia: compania Vale do Rio Doce, din domeniul minier, si compania de energie Petroleo Brasileiro. In Europa de Est, favoritele sale sunt Lukoil si KazMunaiGaz.
Zhang are o parere foarte buna si in ceea ce priveste bancile, incluzand aici Sberbank, ICICI Bank din India si China Merchants Bank.
Producatorii din sectorul produselor de baza sunt si pe placul lui Hallett, insa prefera ca produsele sa fie comestibile, si nu industriale. Conform lui, China si India vor aloca resurse enorme pentru a-si determina cetatenii sa ramana in zonele rurale in loc sa ia cu asalt orasele deja supraaglomerate, ceea ce va necesita extinderea furnizarii de produse alimentare si apa.
Thomas A. Mengel, manager al fondului Ivy International Growth, este extrem de optimist cu privire la pietele emergente. El sugereaza chiar ca o incetinire a economiei americane ar avea efecte pozitive asupra Chinei prin temperarea dezvoltarii economiei acesteia, care avanseaza cu un ritm anual nesustenabil de peste 10%.
"Intr-un scenariu pozitiv, China ar continua sa se dezvolte, chiar daca exporturile catre Statele Unite ar incetini", spune el. "Cererea interna avanseaza puternic, astfel ca economia poate continua sa creasca intr-un ritm rapid atata timp cat Statele Unite nu intra in recesiune".
Portofoliul lui Mengel este in mare parte investit in Asia, iar el a mentionat un numar de companii cu sediul in si in jurul Chinei printre favoritele sale, inclusiv compania de telefonie China Mobile, producatorul de articole de vestimentatie din Hong Kong Esprit, Agile Property cu activitati in China, dar listata in Hong Kong, si operatorul portalului de internet Sina. Printre companiile preferate din alte regiuni se numara Rio Tinto si BHP Billiton.
Headly din cadrul Matthews International prefera actiuni si piete care sunt evitate de investitori. Pe placul sau sunt DSB Bank din Singapore, bancile coreene in general si companiile din Hong Kong.
El are o atitudine prudenta cu privire la actiunile listate in China si altele din lumea aflata in curs de dezvoltare, despre care crede ca sunt tranzactionate pe baza unor valorizari foarte ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO