Business Internaţional

Pietele emergente majoreaza castigurile Credit Agricole

08.03.2007, 20:22 15

Credit Agricole, cea de-a doua mare banca din Franta, a inregistrat o crestere a profitului net de 9,8% in trimestrul patru datorita castigurilor mai mari din managementul de active si a cresterii numarului creditelor de consum din afara Frantei, scrie Bloomberg. Profitul net s-a apreciat la 1,11 miliarde de euro, de la un miliard de euro cu un an in urma, au declarat oficialii companiei cu sediul la Paris.
"Rezultatele nu sunt foarte incantatoare", a declarat Christophe Ricetti, analist bancar la Ixis Securities din Paris. "La nivel de divizie, doar managementul activelor si asigurarile au inregistrat cresteri mai mari decat se preconizase. Exista o incetinire in segmentul de retail bancar din Franta", a adaugat Ricetti.
Credit Agricole a investit 4,4 miliarde euro anul trecut pentru a se extinde in tari precum Grecia in incercarea de a nu fi afectata de cresterile limitate ale pietei din Franta. In trimestrul patru, cresterea pietelor bursiere a ajutat la aprecierea castigurilor pentru divizia de management de fonduri si cea de asigurari.
Valoarea actiunilor Credit Agricole s-a schimbat cu putin in ultimul an, fiind in urma cresterii de 7,4% inregistrata de indicele celor 72 de banci membre ale Bloomberg Europe Banks si Indicele de Servicii Financiare. Bancile BNP Paribas cu sediul la Paris si Societe Generale s-au apreciat cu 6,6%, respectiv 10% in aceeasi perioada.
Credit Agricole va plati dividende in valoare de 1,15 euro per actiune pentru 2006, in crestere cu 24% fata de 2005.
Profitul diviziei de management al activelor a crescut cu 35%, la 485 de milioane de euro, conform informatiilor furnizate de catre Credit Agricole. Indicele francez CAC 40 s-a apreciat cu 5,6% in trimestrul patru. Veniturile din creditele de consum pe plan international s-au apreciat cu 26% la 120 milioane de euro, ce a urmat achizitiei Emporiki Bank din Grecia, care i-a furnizat bancii franceze doua milioane de clienti intr-o tara in care rata de crestere a creditelor este mai puternica decat in Franta.
"Retailul bancar din Franta ramane o cauza de ingrijorare", a declarat Jerome Forneris, care gestioneaza 7,86 miliarde de dolari (5,99 miliarde de euro) la Banque Martin Maurel din Marseilles. "Nu se inregistreaza nicio crestere in Franta si din acest motiv strategia bancii Credit Agricole de a se extinde in strainatate este una excelenta", a adaugat Maurel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels