Business Internaţional

Pietele financiare au stricat relatia dintre Franta si Germania

20.05.2010, 23:05 29

Decizia Germaniei de a interzice unele operatiuni speculative apus sub semnul intrebarii abilitatea Europei de a construi aceaguvernare economica comuna despre care multi spun ca este esentialapentru supravietuirea zonei euro, scrie agentia de presa ThomsonReuters. Mutarea Germaniei a luat prin surprindere intreaga Europain conditiile in care guvernul de la Berlin nu s-a consultat cualte guverne si nici macar cu BCE inainte de a interziceoperatiunile speculative.

"Franta si Germania va trebui sa inceapa sa vorbeasca in aceeasilimba pentru ca in caz contrar zona euro se va dezintegra", a spusAlexander Law, economist-sef la firma de consultanta Xerfi dinParis.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a spus in mod repetat dinmomentul in care a izbucnit criza din Grecia ca tarile care impartmoneda unica trebuie sa stabileasca standarde si practici economicecomune daca doresc ca zona euro sa infloreasca.

Insasi ideea aceasta a revelat diferente majore intre Paris siBerlin, Franta vorbind de un "guvern economic", idee ce ingrozesteGermania, nemtii preferand ideea de "guvernare economica".

Cuvantul "guvern" lasa impresia de autoritate externa caredicteaza politica economica, in timp ce guvernarea lasa mintilegermane sa creeze structuri si sanctiuni .

"Avem viziuni diferite", a spus Ulrike Guerot, cercetator laConsiliul European pe Relatii Externe si seful biroului de laBerlin. "Daca venim de la poli opusi, este normal sa apara uncontact violent. Sa speram ca discutiile vor fi foarteconstructive."

Liderii europeni incearca totusi sa afiseze un front unit dupace Germania a introdus interdictia fara a avertiza celelaltenatiuni europene. Interdictia a provocat tulburari pe burse si atrimis euro la minimul ultimilor patru ani. Angela Merkel,cancelarul german, a spus fara regret in fata Parlamentului dinBerlin ca actuala criza din zona euro reprezinta cel mai importanttest pentru Uniunea Europeana de la crearea acesteia. Oficialii dela Bruxelles, Paris si din alte capitale ale UE au fost surprinsisi au considerat ca mutarea a fost motivata de presiuni politiceinterne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO