Business Internaţional

Pieţele nu asimilează bine planul Ungariei de a forţa băncile să-i ajute pe cei cu împrumuturi în valută

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

03.07.2014, 00:05 1080

Forintul s-a depreciat puternic marţi, semn că pieţele nu ingurgitează bi­ne planul guvernului maghiar condus de premierul Viktor Orban de a-i ajuta pe cei cu datorii în valută prin conver­ti­rea cre­ditelor în monedă străină în îm­pru­mu­turi în forinţi la un curs sub cel din pia­ţă şi forţarea băncilor să suporte pierderi.

„Pieţele deschid în sfârşit ochii la fap­tul că guvernul o să facă acest lucru, in­di­ferent de ceea ce cred băncile“, a spus Peter Attard Montalto, economist la Nomura, citat de The Wall Street Journal.

Forintul s-a depreciat marţi cu apro­ximativ 1%, iar evoluţia reflectă, pe lângă reacţia investitorilor la planu­ri­le guvernului, şi avertismentul Comisiei Eu­ropene (CE) că ar putea readuce Un­garia sub procedura de deficit ex­cesiv pentru a forţa guvernul să reechi­li­breze bugetul.

Un reprezentant de top al parti­du­lui aflat la guvernare a declarat luni că îm­prumuturile în valută, majoritatea credite ipotecare în franci elveţieni, ar tre­bui convertite în moneda locală la un curs care să îi avantajeze pe cei înda­to­raţi. Băncile ar urma să suporte cea mai mare parte a costului acestei conversii.

Parlamentul, în care partidul lui Orban deţine o majoritate de două tre­imi, va propune vineri un proiect de le­ge care prevede că băncile îi vor com­pensa pe cei cu cre­dite în valută pentru di­verse mo­tive, printre care ma­jorarea uni­late­rală a dobânzilor.

Pierderile to­tale pe care le vor su­por­ta băn­cile din Ungaria ar putea ajun­ge până la echi­valentul a 3,55 mi­liar­de de euro, estimează econo­mistul Janos Samu de la Concorde Securities.

Creditele în monedă străină au fost ex­trem de populare în Ungaria înaintea crizei economice pentru că erau mai ief­tine decât creditele în forinţi. Împru­mu­tu­rile ipotecare în valută reprezintă 53% din totalul creditelor acordate cli­en­ţilor retail în Ungaria. Politica de relaxare monetară con­tri­buie, de ase­menea, la deprecierea forin­tului. Banca centrală a redus do­bân­da de politică monetară în iunie pen­tru a 23-a lună consecutiv, aducând-o la minimul record de 2,3%.

Marţi, CE a anunţat că ar pu­tea re­lua supra­ve­gherea bugetului Unga­riei după ce ţara a ieşit de sub procedura de de­ficit excesiv anul trecut. Deşi defi­citul bu­getar prog­no­zat pentru anul acesta şi ur­mă­torul este sub 3%, limita pre­vă­zu­tă de tratatele europene, „respecta­rea va­lorii de referinţă pentru reducerea da­toriei ar putea necesita eforturi supli­men­tare de consolidare bugetară, cu sco­pul de a evita ca un ritm inadecvat de reducere a datoriei să ducă la re­des­chi­derea procedurii de deficit excesiv, în primăvara anului 2015“, se arată într-un comunicat al CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO