Business Internaţional

Planul american de salvare a sistemului financiar ar putea lasa deoparte bancile cel mai grav afectate

02.11.2008, 15:36 20

Programul american de redresare financiara a parut o adevarata mana cereasca pentru bancile zguduite de criza, insa cele mai afectate dintre ele si-au dat imediat seama ca s-ar putea sa nu vada niciun ban, scrie Bloomberg.

Se pare ca cele 160 mld. dolari (123 mld. euro) oferite cu generozitate de guvernul SUA bancilor americane au ajuns, in majoritate, la cei care aveau mai putin nevoie de ele.
In tot acest timp, companiile de servicii financiare aflate pe pozitii mai slabe in lupta pentru fondurile guvernamentale se confrunta cu pericolul de a fi inchise sau preluate de rivali mai puternici, potrivit analistilor.
"Acesta este un efect neintentionat, care ii aduce pe cei puternici intr-o pozitie si mai avantajoasa, iar pe cei mai slabi intr-o situatie de inferioritate", a afirmat Gray Medlin, fondatorul Carson Medlin, o banca de investitii specializata in afacerile interbancare, cu sediul in Raleigh, Carolina de Nord.
"Bancile care se afla intr-o situatie grea, fiind supuse la presiuni extrem de puternice din partea celor care controleaza piata, nu vor obtine prea multe atunci cand vor dori sa aplice pentru programul guvernamental", a mai spus Medlin.
Guvernul Statelor Unite a integrat deja in programul de redresare financiara aproximativ 25 de banci regionale.
Una dintre ele, PNC Financial Services, a adus cu sine un competitor puternic, National City, atunci cand a ales sa intre in program.
O alta, Saigon National Bank, detinea o rezerva de capital de patru ori mai mare, comparativ cu nivelul minim, inainte de a fi nevoita sa vanda actiuni in valoare de
1,2 milioane de dolari pentru a reveni la normal.
"Scopul pe termen lung al acestui program este acela de a impulsiona consolidarea sistemului", a afirmat Ron Farnsworth, director financiar la Umpqua Holdings, o companie din Portland, Oregon, care urmeaza sa vanda actiuni in valoare de 246 de milioane de dolari guvernului american.
Preluarile de companii, indiferent daca se fac in regim independent sau sub patronajul Corporatiei Federale de Garantare a Depozitelor, reprezinta "cu siguranta una dintre optiunile pe care le avem", a adaugat Farnsworth.
Printre bancile care nu s-au alaturat inca programului guvernamental de redresare financiara se numara si Colonial Bancgroup, o companie de servicii financiare cu sediul in Montgomery, Alabama, care a pierdut aproximativ 71 de milioane de dolari in trimestrul trei, fiind nevoita sa suporte, saptamana trecuta, o reducere a ratingului de credit.
Rezerva de capital detinuta in prezent de Colonial este de 10%, in raport cu imprumuturile realizate, comparativ cu nivelul maxim de 6% pe care ar trebui sa il atinga bancile "bine capitalizate".
"Nu cred ca cei de la Colonial vor fi admisi in programul TARP", a afirmat Adam Barkstrom, analist al Agee&Leach din Baltimore.
"Expunerea lor la imprumuturile ipotecare numeroase din Florida este foarte ridicata, existand in aceeasi masura si perceptia, destul de raspandita, ca nu au reusit deloc sa faca fata problemelor cu care aveau de-a face", a adaugat Barkstrom.
Sarah Moore, directorul financiar al companiei Colonial Bancgroup, a declarat ca banca era "interesata" de finantare si ca este eligibila sa primeasca pana la 570 mil. dolari. Lisa Free, purtatorul de cuvant al institutiei, a evitat sa comenteze subiectul.
Bancile americane pot aplica pentru a fi cuprinse in cadrul programului guvernamental de redresare financiara pana pe 14 noiembrie.
Dintre cele 60 de banci aflate sub monitorizarea companiei de brokeraj Sterne Agee, cinci ar putea sa nu indeplineasca conditiile necesare pentru a lua parte la programul guvernului SUA, potrivit unui raport publicat martea trecuta. Patru dintre aceste banci se afla in Alabama sau in Florida, care se numara printre statele cel mai grav afectate de prabusirea pietei imobiliare. Banii guvernamentali "sunt obtinuti doar cu un fel de 'aviz' din partea Trezoreriei nationale", potrivit lui David Hendler, analist la Creditsights.
"Bancile care se confrunta cu cele mai grave probleme nu vor putea lua probabil parte la program", a afirmat Karen Dorway, presedintele BauerFinancial, o companie de cercetare cu sediul in Coral Gables, Florida, care analizeaza situatia financiara a bancilor. Ea a dat ca exemplu bancile Downey Financial, BankUnited Financial si Vineyard National Bancorp.
Toate cele trei institutii financiare de mai sus isi desfasoara activitatea sub reguli mult mai dure. Downey Financial a raportat la inceputul acestei luni alte pierderi trimestriale, cifra totala a banilor pierduti de companie ridicandu-se la 680 mil. dolari. Oficialii Downey au anuntat pe 5 septembrie ca aveau posibilitatea de a se inscrie pana pe 20 octombrie intr-un program de redresare financiara desfasurat pe termen lung de Oficiul pentru Supravegherea Tranzactiilor.
Elisabeth Stover, purtatorul de cuvant al companiei, a declarat pe 22 octombrie ca oficialii bancii nu intentioneaza sa dea publicitatii detaliile planului.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO