Business Internaţional

Planul elaborat de Paulson ar putea trimite deficitul bugetar american la 1.000 de miliarde de dolari

23.09.2008, 19:05 17

Propunerea secretarului Trezoreriei Henry Paulson de a iriga sistemul bancar cu 700 mld. dolari (480 mld. euro) ar putea trimite datoria nationala si deficitul bugetar american la niveluri record pentru ultima jumatate de secol, amenintand sa erodeze apetitul strainilor pentru obligatiunile americane, scrie Bloomberg.

Planul, care cere Congresului acceptul pentru a cumpara instrumente devalorizate detinute de institutiile financiare americane, ar putea duce datoria publica la peste 70% din PIB, iar bugetul anual ar inregistra cel mai acut deficit din toate timpurile, posibil chiar sa depaseasca 1.000 mld. dolari (686 mld. euro) anul viitor, conform estimarilor economistilor.
Cea mai puternica economie a lumii este amenintata de o modificare a ratei de politica monetara determinata de o suprasaturare a ajutoarelor oferite de Trezorerie necesare pentru a finanta planul, si de dorinta ce paleste in randul investitorilor internationali de a isi adauga la portofoliu obligatiuni americane. Paulson cere strategilor o ridicare a plafonului legal al datoriei federale la un nivel record de 11.300 mld. dolari (7.760 mld. euro) de la nivelul actual de 10.600 mld. dolari (7.278 mld. euro).
Obligatiunile emise de Trezorerie s-au prabusit in ultimele doua zile de tranzactionare dupa ce Paulson a semnalat pe 18 septembrie necesitatea unei salvari generale. S-a putut observa insa o crestere a castigurilor pentru obligatiunile cu scadenta la 10 ani cu 0,29 puncte procentuale pana la 3,84%, alaturi de cele cu scadenta la doi ani, care au urcat cu 0,47 puncte procentuale, cea mai semnificativa crestere din ultimii 23 de ani.
"Piata este foarte reticenta pe fondul ridicarii plafonului maxim al datoriei si al cresterii datoriei in general", crede Manfred Wolf, aflat la conducerea departamentului de tranzactii valutare la New York pentru HVB America, o divizie a celei de-a doua banci germane ca marime. "Strainii ar putea sa isi piarda interesul pentru activele americane."
Datoria totala a Statelor Unite, ce include datoria atat a agentiilor publice, cat si a celor guvernamentale, va ajunge anul acesta la aproximativ 9.600 mld. dolari (6.591 mld. euro), sau aproape 68% din PIB, potrivit estimarilor.
Trezoreria imprumuta deja bani pentru a putea finanta eforturile Fed de a injecta lichiditati pe piata bancara. Saptamana trecuta au anuntat vanzari de 200 mld. dolari sub forma de datorii pe termen scurt.
Utilizarea celor 700 de miliarde de dolari prevazuti in cadrul planului Trezoreriei pentru a achizitiona activele neperformante de la banci si institutii financiare ar urca datoria nationala la peste 70% din PIB. Ultima data cand contribuabili americani datorau atat de mult a fost in 1954, cand plateau inca pentru pagubele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Guvernul ar pune pe umerii fiecarui barbat, fiecarei femei si ai fiecarui copil din SUA povara a peste 37.000 de dolari (25.406 euro), in conditiile in care venitul mediu de anul trecut a fost de 50.233 de dolari (34.493 euro). Daca Trezoreria cheltuie intreaga suma anul viitor, asa cum se asteapta unii economisti, deficitul bugetar pentru 2009 ar urca de la 500 mld. dolari la 1.000 mld., ceea ce ar duce deficitul la un nivel record de 7% din PIB, ce il va depasi pe cel din 1983 de 6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO