Business Internaţional

Planul liderilor europeni este inutil pentru Grecia

01.04.2010, 23:12 19

Planul conceput de liderii europeni pentru a ajuta Grecia saiasa din situatia critica in care se afla nu a avut rezultatelescontate, in sensul ca nu a reusit sa reduca costurile de finantareale tarii sud-mediteranene, scrie Bloomberg.
Din contra, randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece aniemise de guvernul de la Atena a crescut cu 25 de puncte de bazadupa ce partenerii europeni ai Greciei au anuntat ca vor ajuta tarain caz de nevoie.
Astfel, randamentul a atins miercuri maximul lunii martie, de6,529%, pentru ca ulterior sa se reduca usor pana la 6,525%,ramanand insa in continuare dublu fata de randamentul pe care ilpoarta titlurile echivalente germane (bund-uri).
"Ceea ce (liderii europeni - n.r.) voiau de fapt era un fel dearanjament la care Grecia sa nu fie niciodata nevoita sa apeleze.Pietele au simtit acest lucru si se pare ca ne intoarcem de unde amplecat", potrivit lui Phyllis Reed, director al departamentului decercetare a pietei obligatiunilor din cadrul KleinwortBenson.
Daca Atena va continua sa se imprumute la o dobanda ridicata,liderii europeni vor fi nevoiti sa implementeze un mecanism desalvare la care sa participe substantial si Fondul MonetarInternational.
Grecia spera ca va strange 10 mld. euro in urmatoarele saptamani inciuda faptului ca oficialii eleni afirma ca sunt frustrati dementinerea costurilor de finantare la un nivel destul de ridicat,scrie The Wall Street Journal. Un reprezentant al Cabinetului de laAtena a declarat ca Grecia ar putea apela la investitorii americanisi asiatici spre sfarsitul lunii, oferindu-le o emisiune deobligatiuni denominate in dolari. In conditiile in care acestiadetin o mica parte din titlurile de stat ale Greciei, "acesta estemomentul propice pentru a le starni interesul", potrivitoficialului elen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO