Business Internaţional

Plati suspecte de 1 mld. euro la Siemens

14.08.2007, 19:21 9

Auditorii interni ai companiei germane Siemens au descoperit plati suspecte la diviziile de telecomunicatii si turbine ale companiei ce dateaza inca din 1990 si a caror valoare totala se ridica la peste un miliard de euro, scrie presa straina.
"Trebuie sa descoperim si sa pedepsim aceste nereguli. Angajatii implicati au patat imaginea companiei", a declarat Klaus Kleinfeld, fostul director executiv al companiei.
Controalele au inceput in luna decembrie a anului trecut, pentru a analiza posibile plati ilicite facute de companie pentru a-si asigura semnarea unor contracte la divizia de telecomunicatii. Anchetatorii au descoperit conturi de peste 245 de milioane de euro in diverse banci elvetiene, bani ce se presupune ca reprezentau rezerve pentru plati ilegale. Informatii recente arata ca suma este de trei ori mai mare decat a fost preconizat initial.
"Este vorba despre sume enorme", scrie in raportul dat publicitatii de catre un oficial din conducerea companiei. La divizia de telecomunicatii au fost realizate plati de aproximativ 900 mil. euro, dublu fata de cele 420 mil. euro vehiculate initial, iar la divizia de turbine suma este de eproximativ 250-300 mil. euro.
Siemens, a carei imagine a fost afectata de scandalul privind darea de mita, sub forma unor plati catre consultanti de afaceri, a anuntat derularea unei anchete interne. Comisia desemnata analizeaza un numar forte mare de plati efectuate in baza unor contracte pentru servicii de consultanta, la diviziile de turbine, distributie electrica, transport, servicii medicale si industriale.
Doi fosti directori ai companiei au primit sentinte cu suspendare in luna mai a acestui an. Ei au fost acuzati ca au dat mita 6 milioane de euro unor reprezentanti ai companiei italiene Enel pentru a asigura semnarea unui contract cu divizia de turbine a companiei Siemens.
Siemens a anuntat la sfarsitul lunii trecute o crestere a profitului in trimestrul trei fiscal cu 22%, la o valoare de 1,5 mld. euro. Compania a anuntat vanzarea diviziei VDO Automotive catre Continental pentru 11,4 miliarde de euro si achizitia Dade Behring pentru 5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO