Business Internaţional

Politica Fed de a reduce dobanda nu da roade

13.03.2008, 16:46 13

In ultimele sapte luni, strategii bancii centrale americane (Fed) au micsorat rata dobanzii de referinta, au finantat sistemul bancar si au aprobat un pachet fiscal stimulativ in efortul de a impiedica o recesiune economica. De multe ori insa, masurile pareau sa functioneze numai la inceput, scrie Bloomberg.
Ineficienta de pana acum a masurilor fiscale si a politicii monetare ridica semne de intrebare privind actiunile pe termen scurt ale Fed si ale guvernului SUA pentru a combate cauzele scaderii pretului locuintelor, a pietei bursiere si incetinirea ritmului angajarilor.
"Sunt perioade in care Fed nu poate face mai mult", spune Barry Ritholtz, director executiv al FusionIQ, o firma de investitii din New York. Una dintre cele mai mari probleme actuale este lipsa de incredere, care ilustreaza efectele crizei de pe piata locuintelor. Creditorii si cumparatorii devin mult mai prudenti in legatura cu persoanele carora le acorda un credit sau de la care contracteaza un imprumut, iar acest lucru incetineste ritmul deja lent al cresterii economice.
Daca perioada de succes a pietei imobiliare a fost numai o manifestare a exuberantei, numerosi analisti sunt de parere ca acum s-a ajuns la extrema cealalta, a disperarii.
"Bancile au trecut de la stadiul in care dadeau bani in stanga si in dreapta, asemeni unor marinari beti, la stadiul in care nu mai acorda imprumuturi nici persoanelor care indeplinesc toate conditiile unui credit", a declarat Ritholtz.
Cele mai recente semne de panica de pe piata au putut fi observate acum doua saptamani. Bancile au inceput sa retraga imprumuturile acordate fondurilor de hedging (cu capital speculativ) sau companiilor ipotecare, fortandu-le sa vanda miliarde de obligatiuni.
Cand marii investitori sunt fortati sa renunte rapid la miliarde de dolari in valori mobiliare, tranzactiile se pot bloca in special in aceasta perioada, cand numarul cumparatorilor este mic. Cu doar cateva saptamani in urma, un val asemanator de vanzari fortate a dus la scaderea pretului obligatiunilor emise de stat. La mijlocul lunii ianuarie, Fed a luat masuri pentru stoparea crizei financiare, dupa ce pietele din intreaga lume au inregistrat scaderi puternice. "Reducerile ratei dobanzii de referinta efectuate de Fed nu creeaza nicio oportunitate pentru clientii mei, cel mult o stare de confuzie", a spus Steve Walsh, broker de credite ipotecare.
Oficialii Fed spun ca ratele ipotecare ar fi fost mult mai ridicate daca ei nu ar fi actionat. Insa, data fiind ineficienta masurilor de pana acum, Fed si membrii Congresului colaboreaza in vederea aplicarii unor tactici mai agresive. Este foarte posibil ca Fed sa reduca inca o data rata dobanzii luna aceasta. Strategii si analistii sunt insa de parere ca bancile si investitorii nu isi vor recupera capitalul de incredere decat atunci cand piata imobiliara se va stabiliza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels