Business Internaţional

Polonezii nu isi fac sperante ca vor adopta euro prea curand

06.09.2009, 16:35 10

Obiectivul guvernului de la Varsovia privind stabilirea datei de adoptare a monedei euro a fost intarziat de recesiunea economica, a declarat ministrul polonez de finante Jacek Rostowski, scrie Bloomberg.

"Sa fii indepartat de la fagasul tau normal de o furtuna de asemenea proportii nu este o rusine pentru nimeni", a explicat Rostowski. "In momentul de fata avem chestiuni mult mai importante de realizat" decat intrarea in mecanismul ERM-2, prima etapa in drumul spre adoptarea euro.

Polonia intentiona sa adopte moneda unica europeana in 2012 si anuntase ca va intra in ERM-2, anticamera euro, in 2009. Planurile guvernului de la Varsovia au fost date insa peste cap de declinul economic, care a redus drastic veniturile bugetare si a accentuat deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB, impusa prin criteriile de convergenta la zona euro.

"Constientizam faptul ca suntem extrem de departe de indeplinirea criteriilor fiscale, astfel ca trebuie sa fim realisti cu privire la cat va mai dura pana vom putea adopta euro", a precizat Rostowski. In timp ce obiectivul de aderare la zona euro ramane in picioare, "nu are niciun sens sa discutam despre date tinta in momentul de fata", potrivit ministrului polonez.

Deficitul bugetar al Poloniei s-a extins, iar Rostowski a marturisit ca guvernul de la Varsovia nu mai pune la indoiala estimarile Comisiei Europene, care a anuntat ca deficitul tarii va creste la 6,6% din PIB in 2009 si la 7,3% in 2010. Pana in prezent, autoritatile poloneze au sustinut ca deficitul bugetar de anul acesta se va situa in jurul cifrei de 4,6% din PIB.

Comisia Europeana a lansat in mai procedura de deficit excesiv impotriva Poloniei, in contextul in care deficitul bugetar a urcat in mod surprinzator la 3,9% din PIB anul trecut.

Statele care doresc sa adere la zona euro trebuie sa-si mentina deficitul la cel mult 3% din PIB, iar executivul european a solicitat oficialilor de la Varsovia sa indeplineasca acest criteriu pana in 2012. In conditiile in care zlotul s-a dovedit extrem de volatil, Polonia nu a putut lansa nici raportarea oficiala a monedei nationale la euro, prin care aceasta ar fi urmat sa fluctueze cu maximum 15% fata de moneda unica europeana. Zlotul s-a depreciat in primul trimestru al anului cu 11,8% in fata euro, comparativ cu trimestrul precedent, insa in perioada aprilie-iunie a avansat cu 4,1%. De la sfarsitul primului semestru, moneda nationala a Poloniei s-a mai apreciat cu 8% in raport cu euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO