Business Internaţional

Polonia, cornul abundentei pentru ucraineni

20.09.2009, 00:00 17

In timp ce milioane de polonezi au ales calea Occidentuluipentru a-si gasi un loc de munca bine platit, ucrainenii isi punsperante tocmai in Polonia, considerata de acestia tara tuturoroportunitatilor, in special in aceasta perioada de criza.

In anii '90, multi ucraineni au calatorit in Polonia pentru canu aveau nevoie de vize, in conditiile in care economia polonezasetata pe crestere rapida avea nevoie de forta de munca, iar inUcraina nu existau suficiente locuri de munca bine platite. Fluxulde imigranti s-a domolit in urma cu circa doi ani, dupa ce Poloniaa aderat la Uniunea Europeana si mai apoi la spatiul Schengen.

Mihailo Strijik s-a numarat printre cei care si-au gasit in 2006un loc de munca in sectorul de constructii din Ucraina, dupa ce alucrat timp de un deceniu pe un santier de langa Varsovia.

Dezvoltatorul imobiliar pentru care lucra in orasul ucraineanLvov a falimentat in noiembrie, iar sotiei sale, care lucreazaintr-un atelier de croitorie, i-a fost redus la jumatate programulde munca din cauza comenzilor scazute.

In prezent, Strijik s-a intors in Polonia, ca de altfel multialti ucraineni care s-au vazut nevoiti sa paraseasca tara pentrua-si gasi o slujba.

"Sunt prea batran pentru a face o astfel de calatorie, insa nuam alta alternativa. Nu gasesc niciun loc de munca in Ucraina",spune nu fara regret Strijik, 49 de ani.

Povesti similare se aud si in fata consulatului polonez dinLvov, unde se formeaza zilnic cozi interminabile pentru obtinereavizelor de lucru.

Nadia, 44 de ani, spune ca a fost concediata de curand si cavrea sa plece in Polonia pentru a culege mere. "Ma duc in Poloniapentru ca este criza aici. Vreau sa-mi castig cumva existenta",spune ea.

In conditiile in care estimarile neoficiale indica faptul canumarul somerilor din Ucraina s-a dublat la peste un milion depersoane in ultimul an si ca economia se va contracta cu 14% in2009, Polonia a redevenit o destinatie atractiva pentruucraineni.

Cifrele sunt incerte si pentru ca multi ucraineni calatoresc inPolonia in baza vizelor de turisti si o parte dintre ei isiprelungesc perioada de sedere, insa se estimeaza ca aproape 500.000de ucraineni lucreaza in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO