Business Internaţional

Polonia: Estul trebuie sa faca front comun si sa convinga Occidentul sa il accepte in zona euro cat mai repede

26.02.2009, 18:24 16

Polonia a solicitat statelor vecine din Europa Centrala si de Est sa colaboreze pentru obtinerea unor criterii mai flexibile de adoptare a euro, moneda unica europeana fiind considerata de tarile din regiune drept o solutie viabila in fata problemelor ridicate de actuala criza economica, scrie agentia de presa Reuters.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a afirmat ca turbulentele inregistrate pe pietele din regiune sunt un argument viabil pentru modificarea criteriilor de adoptare a monedei unice europene, sustinand opiniile formulate anterior de omologul sau ungar Ferenc Gyurcsany.
Tusk a mentionat ca Polonia va trebui sa ia masuri rapide pentru a intra in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-2 in aceasta vara si pentru a renunta la zlot in favoarea euro incepand cu 2012.
"Pentru a realiza cu succes strategia pe care o avem in vedere, va trebui sa purtam discutii cu partenerii din regiune", a declarat Tusk.
"Merita sa construim un set de argumente care sa simplifice procesul de adoptare a monedei euro. Impreuna cu ceilalti aspiranti la pozitia de membri ai zonei euro, trebuie sa analizam accelerarea etapelor pentru a avea un termen mai realist de adoptare a monedei unice europene."
Guvernul de la Varsovia a intrunit mare parte din cele cinci criterii de convergenta la zona euro stabilite prin Tratatul de la Maastricht, insa in prezent, pe fondul turbulentelor economice, Polonia ar putea intampina dificultati in realizarea conditiilor cu privire la deficitul bugetar si rata inflatiei.
Prim-ministrul Ungariei Ferenc Gyurcsany a solicitat marti liderilor de la Bruxelles sa accelereze procesul de adoptare a monedei unice europene de catre tarile din Europa de Est si sa sprijine sistemul bancar din regiune. Gyurcsany a afirmat ca "cea mai buna solutie in fata problemelor cauzate de rata de schimb valutar" este adoptarea euro de catre statele care au aderat la UE in 2004, respectiv 2007. Mai mult, premierul ungar a avertizat asupra expunerii ridicate pe care o au tarile occidentale la pietele est-europene si a precizat ca o actiune concertata ar fi profitabila pentru ambele parti ale baricadei. "Investitiile bancilor occidentale in regiune se ridica la 1.600 mld. euro, adica de trei sau patru ori peste PIB-ul total al acesteia", potrivit lui Gyurcsany. "Daca valoarea acestor active se reduce, nu va fi afectata doar Europa de Est, un impact considerabil manifestandu-se si asupra zonei euro."
Emil Boc, prim-ministrul roman, a impartasit aceeasi opinie cu cea a omologilor sai, declarand in legatura cu aderarea la zona euro ca "da, ar trebui grabit acest proces, este si in atentia guvernului acest lucru si avem deja o strategie pentru accelerarea intrarii in zona euro inainte de 2014".
Romania va intra in ERM-2 incepand cu 2012, conform termenelor aflate in vigoare in prezent.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO