Business Internaţional

Polonia in doliu: Zlotul si bursa nu au fost afectate de moartea presedintelui

12.04.2010, 23:06 33

Zlotul va recupera cel mai probabil deprecierile pe care le-arputea inregistra din cauza accidentului aviatic de sambata, in urmacaruia presedintele polonez si guvernatorul bancii centrale si-aupierdut viata, pentru ca economia Poloniei este una dintre cele maiputernice din Europa, au anuntat Citigroup si RBC Capital, scrieBloomberg.

La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, zlotul s-adepreciat cu 0,7% in raport cu euro, dupa care si-a revenit usor,la un curs de schimb de 3,8739 zloti per euro, adica un declin de0,1% fata de vineri. Moneda nationala a Poloniei a inregistrat unavans de 5,9% fata de euro de la inceputul acestui an.

Pe de alta parte, bursa de la Varsovia a reusit ieri sa urce, lapranz consemnand un avans de 0,35%, pana la 2.562,58 puncte.

Economistii sunt de parere ca tragicul accident de saptamanatrecuta nu va avea un impact negativ asupra economiei poloneze,care are o fundatie solida. "Ceea ce s-a intamplat este uneveniment foarte trist, insa nu cred ca va avea repercusiuni asuprapoliticii economice sanatoase pe care o are Polonia", a declaratLuis Costa, strateg in domeniul pietelor emergente pentruCitigroup. Si Sebastien Barbe, director al departamentului decercetare a pietelor emergente din cadrul Credit Agricole CIB,crede ca "piata nu se va panica. Si pachetul de salvare a Grecieiincepe sa fie primit pozitiv. Chiar daca Polonia nu este cea maifragila (economie - n. red.) in termeni fiscali, lumea a fostingrijorata ca va exista o anumita contagiune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO