Business Internaţional

Polonia vrea să-şi „derusifice“ economia cu ajutorul unui „scut anti-Putin“

Polonia vrea să-şi „derusifice“ economia cu...

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2022, 21:50 1674

Guvernul Poloniei şi-a dezvăluit planurile de „derusificare“ a eco­nomiei ţării şi de combatere a in­fla­ţiei printr-un set de politici su­pra­numite „scutul anti-Putin“, relatează Notes from Poland.

Prima parte a pachetului are drept obiectiv reducerea preţurilor ridicate la alimente, acordarea de plăţi suplimentare pensionarilor şi continuarea investiţiilor în indepen­denţa energetică a ţării.

Războiul din Ucraina provoacă „turbulenţe economice enorme, pro­bleme enorme“, a declarat pre­mierul polonez Mateusz Morawiecki. „Dar vrem să ieşim mai puternici, vrem să ieşim mai rezistenţi. Vom proceda la derusificarea economiei poloneze. Guvernul a decis să implementeze un scut anti-Putin“, a adăugat acesta.

Oficialul polonez a admis că aceste măsuri ar putea duce la creşteri de preţuri, dar a dat asigurări că guvernul intenţionează să controleze aceste creşteri pe cât posibil, scrie Warsaw Voice. „Vom încerca să con­tracarăm inflaţia, care este chiar mai ridicată decât în urmă cu o lună sau două. Însă, în plus, ne vom concentra pe probleme legate de protejarea locurilor de muncă sau susţinerea companiilor care au operat pe piaţa rusească“, a declarat Morawiecki.

Înainte de criza actuală, Polonia înregistrase deja cel mai ridicat nivel al inflaţiei din UE în 2021, fiind aşteptată să repete performanţa negativă şi în acest an. De la război, proiecţiile privind inflaţia au crescut şi mai mult.

Prima tranşă a măsurilor cuprinse în noul „scut“ al guvernului polonez se va concentra pe redu­cerea preţurilor alimentelor prin susţinerea fermierilor şi atenuarea efectelor inflaţiei prin plăţi către cei în vârstă.

„Trebuie să acţionăm la sursă, unde fermierii suportă cele mai ridi­cate costuri“, a declarat Morawiecki, potrivit Notes From Poland. „De aceea, îngrăşămintele vor fi primul element al scutului anti-Putin“.

Fermierii resimt efectul politicilor lui Putin de „multe, multe luni“ şi de aceea vor primi o sub­ven­ţie de până la 500 de zloţi (105 euro) pe hectar până la 50 de hectare, cât şi 250 de zloţi pentru păşuni, de asemenea până la 50 de hectare.

Premierul a anunţat de asemenea că „în câteva săptămâni“ aproape 10 milioane de oameni vor primi a 13-a pensie.

Morawiecki a subliniat şi im­portanţa continuării progresului Poloniei către independenţa ener­ge­tică, anunţând că 3 miliarde de zloţi (640 milioane euro) vor fi alo­caţi pentru recapitalizarea com­paniei Gaz-System, care construieşte gazoducte.

Acesta a menţionat de asemenea planurile de extindere a terminalului GNL din Swinoujscie şi de construire a unei unităţi noi plutitoare de stocare şi regazeificare în Gdansk.

„Este necesar un plan pentru ca întreaga Europă să devină independentă de gazele ruseşti, de şantajul rusesc“, a mai declarat premierul polonez, potrivit Warsaw Voice.

Ministrul mediului, Anna Moskwa, a declarat la rândul său că din 1 ianuarie, 2023, nu vor mai exista gaze ruseşti în Polonia. „Toate investiţiile făcute de-a lungul anilor ne permit să spunem că suntem pregătiţi“, a dat aceasta asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO