Business Internaţional

Portugalia a reintrat în criză după demisia a doi miniştri şi pune la încercare mecanismele de apărare ale zonei euro. „BCE poate spoi crăpăturile, dar nu poate repara fundaţiile“

Portugalia a reintrat în criză după demisia a doi...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.07.2013, 20:45 495

Costurile de finanţare ale Portugaliei au atins ieri cel mai ridicat nivel din acest an după ce doi miniştri, cel de finanţe şi cel de afaceri externe, au demisionat într-un interval de 24 de ore din cauza austerităţii care gripează economia, iar analiştii vorbesc deja de o criză severă la nivel politic care riscă să ducă la prăbuşirea guvernului şi să acutizeze tensiunile din zona euro.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale portugheze cu scadenţa la zece ani, barometrul costurilor de finanţare ale unei ţări, au crescut de la 6,5% luni la mai mult de 8% ieri, peste pragul critic de 7%, potrivit datelor Tradeweb. În istoria crizei din zona euro, costurile de finanţare ale unei ţări au devenit nesuportabile după ce randamentele obligaţiunilor au depăşit pragul de 7%, scrie The Guardian. Aici este cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Spania şi Italia au contemplat şi ele abisul, dar au trecut peste acesta printre altele mulţumită intervenţiilor Băncii Centrale Europene.

Guvernul se clatină

În Portugalia, primul care a demisionat a fost ministrul de finanţe Vitor Gaspar, arhitectul programului de austeritate pe care Portugalia îl implementează pentru a primi bani de la UE şi FMI. În scrisoarea de demisie, Gaspar a explicat că ratările repetate ale ţintelor de deficit bugetar şi datorie i-au subminat credibilitatea ca ministru de finanţe. El a fost rapid înlocuit cu secretarul de stat pentru trezorerie Maria Luis Albuquerque, o apropiată a premierului, ceea ce a determinat demisia ministrului de externe Paulo Portas, care conduce un partener mai mic din coaliţia de guvernare, CDS. Portas şi-a explicat decizia prin faptul că noul ministru ar oferi „o simplă continuitate“ planurilor de austeritate, notează Bloomberg.

„Disputele politice dintre mine şi ministrul de finanţe erau cunoscute. Decizia lui personală de a pleca a permis un nou ciclu economic şi politic. Premierul ar fi trebui să aleagă atent şi cu acceptul altora. Premierul a decis să urmeze calea continuităţii, cu care nu sunt de acord“, a spus Portas.

Presa locală sugerează că şi ministrul agriculturii Assuncao Cristas şi cel al securităţii sociale Pedro Mota Soares şi-au pregătit demisiile. Amândoi sunt membri ai partidului condus de Portas. Dacă CDS iese din coaliţie, guvernul îşi va pierde majoritatea din parlament.

Capacitate de apărare limitată

„Criza din zona euro a fost întotdeauna mai mult o criză de politici şi nu una economică sau financiară. BCE poate spoi crăpăturile, dar nu poate repara fundaţiile. Creşterea randamentelor obligaţiunilor portugheze scoate în evidenţă limitele programului prin care BCE cumpără obligaţiuni“, a spus Stephen King, economistul-şef al băncii britanice HSBC. El a explicat că măsurile de protecţie asigurate de BCE funcţionează doar dacă ţările respective pot merge până la capăt cu reformele şi măsurile de austeritate.  Preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem descrie situaţia din Portugalia ca fiind „îngrijorătoare“.

„(Demisiile – n.red.) sunt un semnal de alarmă că s-a ajuns la saturaţie cu austeritatea“, a atenţionat David Schnautz, analist la Commerzbank.

Portugalia intenţiona să revină complet pe pieţele de finanţare externe odată cu încheierea programului de bailout, în iunie 2014. Guvernul a vândut obligaţiuni la zece ani pe 7 mai pentru prima dată în doi ani în condiţiile în care scăderea globală a dobânzilor a sporit cererea pentru active care oferă câştiguri mai mari. Portugalia nu mai vânduse obligaţiuni de când a cerut asistenţă financiară internaţională în aprilie 2011. Atunci a primit finanţare de 78 miliarde euro.

„Din punct de vedere politic, programul de ajustare al Portugaliei se prăbuşeşte“

Portugalia a fost dată adesea de creditorii inter­naţionali drept model demn de urmat, notează The Wall Street Journal. Dar premierul Pedro Passos Coelho se chinuie să respecte ţintele stabilite de creditori prin reduceri de cheltuieli în sănătate şi educaţie, tăieri de salarii şi majorări de taxe. Efectele secundare sunt creşterea şomajului şi cea mai adâncă recesiune de după anii ’70. Creditorii au relaxat deja de două ori ţintele de reducere a deficitului şi datoriei.

Dar adâncirea recesiunii şi nivelurile mai ridicate ale şomajului „exacerbează tensiunile sociale şi politice şi testează determinarea guvernului de a continua politicile de ajustare şi reformele“, explică FMI într-un raport de evaluare a programului de bailout.

Ministrul Portas s-a opus anul trecut când premierul a propus tăierea costurilor cu forţa de muncă pentru companii prin majorarea contribuţiei angajaţilor la programele de protecţie socială. Retrasă în cele din urmă, propunerea a provocat cele mai ample proteste de stradă din ultimul deceniu.

Evoluţiile de pe pieţe sugerează că investitorii văd prăbuşindu-se şansele ca ţara să iasă din programul de bailout.

„Din punct de vedere politic, programul de ajustare al Portugaliei se prăbuşeşte“, apreciază Nicholas Spiro, directorul executiv al Spiro Sovereign. Criza din Portugalia s-a reflectat în creşterea costurilor de finanţare ale Spaniei şi în scăderea burselor europene.

 

Hollande îşi demite miniştrii care-i critică politicile

Preşedintele francez François Hollande şi-a concediat ministrul mediului după ce acesta i-a criticat planurile privind bugetul pentru 2014, ceea ce indică o poziţie mai dură a conducătorului uneia dintre cele mai mari economii europene în faţa „rebelilor“ în condiţiile în care acesta se pregăteşte să diminueze cheltuielile, scrie The Wall Street Journal. Ministrul în cauză, Delphine Batho, a declarat la un post de radio că francezii sunt „dezamăgiţi“ de guvern, în funcţie de doar un an, iar o concentrare mai mare pe mediu ar demonstra că acesta vrea schimbare. „Este un buget rău“, a spus Batho, care este, de asemenea, ministrul energiei. Ea a fost la scurt timp convocată de premier şi demisă.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels