Business Internaţional

Posibilele reduceri ale dobanzii tin in viata bursele din Europa

Posibilele reduceri ale dobanzii tin in viata bursele din Europa

Click pentru imaginea intreaga

23.01.2008, 17:53 16

Bursele europene s-au prabusit in deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri, dar si-au revenit pe parcursul zilei pe fondul accentuarii speculatiilor privind o miscare concertata a bancilor centrale din Europa si Statele Unite, care ar putea reduce dobanza de politica monetara, scrie presa internationala.
Banca centrala a SUA a decis intr-o intalnire de urgenta reducerea dobanzii de referinta cu 0,75%, de la 4,25% la 3,5% ca urmare a caderii burselor si a cresterii numarului de someri din Statele Unite.
Aceasta este cea mai drastica masura luata de Fed de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 incoace.
De asemenea oficialii Fed au decis reducerea ratei de discount, cel de-al doilea instrument ca importanta cu ajutorul caruia banca stabileste politica monetara, cu 0,75%, pana la 4%.
In acelasi timp, actiunile listate pe bursele din Asia au inregistrat un declin mult mai accentuat decat in sedinta de luni, dupa ce investitorii au vandut un volum impresionant de actiuni ca urmare a temerilor conform carora incetinirea ritmului de crestere al economiei americane ar putea afecta pietele din intreaga lume.
Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborat cu 4,25% in deschiderea sedintei de tranzactionare de marti, ajungand pana la 1.225,53 puncte, cel mai scazut nivel din noiembrie 2005 si pana acum, dar a recuperat din pierderi pe parcursul sedintei de tranzactionare.
Indicele francez CAC 40 a inregistrat ieri dimineata un declin de aproape 5%, in timp ce indicele britanic FTSE 100 a scazut cu mai mult de 4%, iar cel german DAX 30 cu peste 5%. La 15, ora Romaniei, CAC 40 se afla in scadere cu 1,17%, FTSE 100 cu 0,5%, iar DAX cu 1,7%.
Stoxx 50 a avansat cu 0,2%, in timp ce Eurostoxx 50, un indice de referinta pentru zona euro, a avut o crestere similara. Aprecierea pietei bursiere europene a fost condusa de companiile fianciare, creditorul britanic Barclays castigand 4,1%, pana la 438 penny (5,89 euro) pe actiune.
Pretul actiunilor UBS, cea mai mare banca europeana dupa valoarea activelor detinute, a urcat cu 3,3%, ajungand la 41,64 franci elvetieni (26,04 euro).

BURSELE ASIATICE AU CONTINUAT DECLINUL. La Tokio, indicele Nikkei 225 a inchis in scadere cu 5,65%, in timp ce indicele australian All Ordinaires a coborat cu mai mult de 7%. Indicele Hang Seng, al bursei din Hong Kong s-a prabusit cu 8,65%, iar bursa din Shanghai a inchis cu 7,22% sub nivelul inregistrat in ziua precedenta.
Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 6,5%, pana la 132,06 puncte, iar investitorii spun ca nu exista semne de revenire pe termen scurt.
"Ne aflam pe un teritoriu stapanit de panica", a declarat Patrick Chamg, reprezentant al fondului de investitii CIMB-Principal Asset Management din Kuala Lumpur. "Iar aceasta situatie nu va putea fi stopata, cel putin in urmatoarele doua saptamani", a adaugat el.
Cele mai semnificative pierderi au fost inregistrate insa de piata indiana, sedinta de tranzactionare a bursei din Bombay fiind suspendata o ora, dupa ce indicele Sensitive a coborat cu 11,5%, la scurt timp dupa deschidere.
Ministrul de finante de la New Delhi a incercat sa restabileasca ordinea pe piata, indemnandu-i pe investitori "sa ramana calmi" si adaugand ca tinta de crestere a economiei tarii este stabilita pentru 9% anul acesta si 8,5% anul viitor.
La peste un deceniu dupa ce criza financiara din Asia de Sud-Est a atras dupa sine prabusirea pietelor bursiere internationale, criza subprime produce acum o noua serie de turbulente in fata carora nicio piata nu pare imuna.
Atat autoritatile, cat si economistii din regiunile afectate de prabusirea burselor considera ca vanzarile impresionante de actiuni se datoreaza situatiei actuale a economiei Statelor Unite si temerilor privind efectele unei eventuale recesiuni a acesteia.
Totusi, acestia isi exprima speranta ca declinul pietei americane nu va afecta semnificativ cresterea economiilor emergente.
"Continuarea cresterii economice in Asia si pe celelalte piete emergente ne determina sa credem ca vom rezista in fata declinului inregistrat in celelalte zone", a declarat Wayne Swan, ministrul australian de finante. Dar vanzarile masive de pe pietele bursiere indica o probabilitate scazuta ca aceste zone sa scape neatinse de criza americana. Mai mult, chiar daca pietele asiatice au cunoscut o extindere rapida in ultimul deceniu, acestea se bazeaza inca pe tranzactiile cu materii prime si componente semifabricate, exportate pentru asamblarea finala in Statele Unite sau Uniunea Europeana.
Iar, din moment ce Uniunea Europeana a depasit Statele Unite, devenind cea mai importanta piata de desfacere pentru marfurile fabricate in China, incetinirea ritmului de crestere al economiei americane ameninta si piata europeana.
Mai mult, bancile europene au inregistrat pierderi semnificative ca urmare a expunerii pe piata americana a creditelor subprime, iar exporturile zonei euro au inceput sa simta dificultatile create de aprecierea record a monedei unice in fata dolarului american.

PRETUL METALELOR SI CEL AL CEREALELOR A SCAZUT. Pretul porumbului a inregistrat cea mai dramatica scadere din ultimele trei luni, iar petrolul a atins cele mai scazute valori din ultimele sase saptamani, in timp ce pretul cuprului a scazut pe bursa din Shanghai in conditiile in care investitorii au vandut marfuri pentru a-si acoperi pierderile generate de scaderea pretului actiunilor, dar si pe fondul temerilor conform carora incetinirea ritmului de crestere al economiei globale ar putea afecta cererea de materii prime, scrie Bloomberg.
Pretul zincului, soiei si uleiului de palmier a scazut de asemenea pe fondul declinului pietelor asiatice de actiuni. Aurul a atins cea mai scazuta valoare din ultimele doua saptamani.
"Scaderea pietelor de actiuni i-a obligat pe investitori sa-si retraga banii din activele riscante, incluzand marfurile", a declarat Toshimitsu Kawanabe, analist in cadrul Taiheiyo Bussan din Tokio.
Scaderea preturilor la marfuri a afectat actiunile producatorilor, castigurile acestora fiind asteptate sa se reduca.
Totusi, preturile la petrol, aur, platina si marfuri agricole nu sunt inca departe de nivelurile record. Pretul petrolului este cu 12% sub nivelul maxim, aurul si porumbul fiind cu 6%, respectiv 8 procente sub maxime.
Pretul titeiului cu livrare in februarie a atins 88,13 dolari pe baril la Bursa de Marfuri din New York, in scadere cu 2,7% de la nivelul inregistrat la inchiderea sedintei din 18 ianuarie.
"Atmosfera de recesiune pe care o resimtim nu este atat de prielnica pretului la petrol. Oamenii se tem de o recesiune globala, inclusiv Statele Unite, care consuma o patrime din total", a declarat Hirofumi Kawachi, analist in cadrul Mizuho Investors Securities din Tokio.
Aurul si-a continuat scaderea in Asia dupa ce a inregistrat cea mai pronuntata scadere de o zi din ultimele aproape sase saptamani luni, dolarul apreciindu-se in raport cu moneda europeana si yenul japonez.
Pretul porumbului cu livrare in luna martie a scazut cu 20 de centi, sau 4 procente, pana la 4,7825 dolari pe busel (25 de kilograme), a opta scadere consecutiva si cel mai pronuntat declin de o zi din 2 octombrie incoace. Uleiul de palmier a inregistrat cea mai dramatica scadere de o zi din iunie, de 4,8%.
Actiunile BHP, cea mai mare companie miniera din lume, au scazut cu 6,9%, scaderea inregistrata in acest an ridicandu-se la 23%. Rio Tinto Group a inregistrat o scadere de 11,6% a pretului actiunilor, cea mai severa din octombrie 1997.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO