Business Internaţional

Povestea lui Dan Gertler, un controversat miliardar israelian cu rădăcini româneşti care şi-a construit averea cu bogăţiile Africii

Povestea lui Dan Gertler, un controversat miliardar...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2012, 09:00 2116

Faţa lui Dan Gertler, acoperită de barbă, s-a luminat după ce tânărul om de afaceri şi-a aruncat privirea pe fereastra elicopterului. Jos, o instalaţie de două ori mai mare decât statul Monaco se înalţă într-un uriaş luminiş din pădurea din Africa Centrală unde transformă minereul extras din pământul roşu în foi de cupru, scrie Bloomberg.

"Uitaţi-va la ea“, a exclamat miliardarul israelian în vârstă de 38 de ani. ãAsta înseamnă viaţa“, a mai spus Gertler în timp ce elicopterul aterizează aducându-şi ocupanţii în arşiţa copleşitoare a Republicii Democrate Congo.

"Toţi vin cu vise, iluzii şi promisiuni. Toţi vor afaceri rapide. Ei nu vor să învestească. Noi suntem mai realişti.“

Îmbrăcat cu un costum negru al casei de modă franceze Zilli şi purtând pe cap tradiţionala tichie evreiască Gertler sare în praful din Mutanda, o mină controlată de partenerul său, Glencore International, unde se exploatează cobalt şi cupru de cea mai bună calitate. Se urcă apoi într-o Toyota de teren, răcorită de aerul condiţionat, şi face turul minei, timp în care trimite mesaje de unul dintre cele trei telefoane BlackBerry, ale căror baterii depind, ca ale tuturor smartphoneurilor şi laptopurilor, de cobalt pentru a sta încărcate.

Gertler are participaţii în companii care controlează 9,6% din producţia mondială de cobalt.

Diamante şi aur

Dar pasiunea israelianului sunt diamantele. Acestea i-au marcat copilăria. Tatăl său a fost portar la echipa de forbal Maccabi Tel Aviv înainte să devină dealer de diamante. În copilărie, Gertler se trezea la 5 dimineaţa pentru a învăţa să lustruiască diamantele brute înainte să plece spre şcoală. Îl însoţea pe bunicul său, Moshe Schnitzer, un emigrant român, la întâlnirile de afaceri pentru a-l observa cum negociază tranzacţiile cu diamante. La moartea lui Schnitzer, în 2007, Benjamin Netanyahu, acum premierul Israelului, a adus un elogiu. Gertler îşi aminteşte una din lecţiile învăţate de la bunicul său: „Să te întâlneşti cu bancherii şi să ceri bani cu împrumut doar atunci când nu ai nevoie. Ceri bani doar ca să ai o rezervă, deoarece atunci când vei avea nevoie, va fi prea târziu“.

La vârsta de 22 de ani, Gertler a început să cumpere diamante brute pentru a lucra cu volume mai mari. Pe atunci călătorea între ţări devastate de război precum Angola şi Liberia şi marile centre de tranzacţionare a diamantelor din SUA, India şi Israel.
Acesta este doar începutul aventurii lui Gertler în Congo, cel mai mare stat din Africa subsahariană. Sub solul acestei ţări se ascund cele mai mari depozite de cobalt din lume şi rezerve uriaşe de cupru, diamante, aur, staniu şi coltan, un minereu care conţine tantalum, metal folosit în producerea aparatelor electrice. Compania lui, Fleurette Properties, înregsitrată în Gibraltar, deţine participaţii la diverse mine congoleze prin intermediul a cel puţin 60 de tip holding cu sediile în paradisuri fiscale.

Gertler, al cărui tată a pus bazele bursei de diamante din Israel, a venit pentru prima dată în Congo în 1997 în căutarea diamantelor. Pe atunci în vârstă de 23 de ani, el s-a imprietenit la cataramă cu Joseph Kabila, comandantul armatei congoleze. Kabila este acum preşedintele republicii. Între tinp, Gertler a investit în exploatarea minereului de fier, în aur, cobalt şi cupru, dar şi în agricultură, petrol şi finanţe. În acest fel a ajuns să-şi construiască o avere de cel puţin 2,5 miliarde de dolari.

Criticii

Dar multe din afacerile lui Gertler cu guvernul privează populaţia de 68 de milioane din Congo de fondurile de care are atât de multă nevoie, potrivit grupului londonez anti-corupţie Global Witness şi unor politicoeni locali şi din Marea Britanie, unul dintre cei mai mari furnizori de ajutoare pentru Congo.

„Practic, Dan Gertler jefuieşte Congo în dauna populaţiei“, spune Jean Pierre Muteba, şeful unei organizaţii neguvernamentale care monitorizează sectorul minier din provincia Katanga, cea mai bogată în rezerve de cupru.

„Are relaţii politice, astfel că companiile de stat îi vând minele la preţuri mici, iar el le revinde prntru profituri uriaşe. Aşa a devenit Gertler miliardar.“ Documentele oficiale par să-i dea dreptate şi arată că unele tranzacţii nu au fost făcute publice.

Gertler nu recunoaşte însă că a achiziţionat companii congoleze la preţuri mai mici decât cele ale pieţei sau că a mituit oficialii.
Congo are antecedente în acorduri încheiate departe de ochii publicului. FMI a suspendat anul acesta un program de împrumut de 532 milioaen dolari destinat acestei ţări, unul din motive fiind refuzul guvernului de a publica detaliile complete despre o afacere din 2011 dintre o companie minieră de stat şi alta despre care surse apropiate situaţiei spun că are legături cu Gertler.

Deşi sectorul minier al ţării de dezvotă şi crează valoare, bunăstarea congolezilor nu creşte. Congo este cel mai sărac stat din lume, potrivit ONU. Cei mai mulţi oameni trăiesc fără curent electric sau apă curentă, iar unul din cinci copii moare înainte de cel de-al cincilea an de viaţă. Grupuri armate destabilizează ţara. PIB-ul per capita este de doar 280 de dolari, sub nivelul din 1960, când Congo a devenit independentă ieşind de sub dominaţia Belgiei.

„Ar trebui să primesc Premiul Nobel“

Politicienii britanici cer ca ajutoarele pentru Congo să fie sistate deoarece nu există dovezi că de veniturile din minerit beneficiază în vreun fel populaţia.

Gertler susţine că nu este responsabilitatea lui să dea detalii despre afacerile congoleze, ci a guvernului.

„Suntem o companie privată, de ce să facem anunţuri? Ar trebui să primesc Premiul Nobel. Au nevoie de oameni ca noi, care vin şi bagă miliarde în pământ. Fără noi, resursele n-ar valora nimic“, a exclamat Gertler în faţa reporterilor Bloomberg.
Kabila, în vârstă de 41 de ani, îl apără pe Gertler spunând că el este un om care şi-a pus la bătaie averea în vremuri în care ţara era devastată război şi avea nevoie disperată de bani.

„Adevărul este că, în acele vremuri foarte dificile, erau investitori care veneau doar ca să plece şi investitori care stăteau să infrunte urgia. El este unul dintre aceştia din urmă“, spune preledintele congolez.

Legătura dintre Kabila şi Gertler este atât de puternică încât preşedintele îl foloseşte pe omul de afaceri ca trimis special diplomatic. În 2002, israelianul s-a întâlnit la Washington cu Condoleezza Rice, pe atunci consilier de stat pentru securitatea naţională pentru a-i cere ajutor în vederea terminării războiului dintre Congo şi ţările vecine.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO