Business Internaţional

Povestea miliardelor lui Getty: te trezesti dimineata si gasesti petrol

22.04.2003, 00:00 1454

Intrebat odata cum se poate face avere, John Paul Getty a raspuns: "Sa te trezesti devreme in fiecare dimineata. Sa muncesti din greu toata ziua. Sa gasesti petrol." Legendarul petrolist, al carui fiu, Sir John Paul Getty II, a murit joia trecuta intr-un spital londonez, a fost cel care a creat imperiul Getty.
John Paul Getty avea deja o avere in valoare de un milion de dolari la varsta de 24 de ani. Inainte de moartea sa, in anul 1976, numele Getty devenise deja sinonim cu o avere vasta, cat si cu stilul de viata gen "playboy".
Paul, insa, al treilea din cei cinci frati, ce a fost investit cu ordinul de cavaler in 1998 dupa obtinerea cetateniei britanice, avea o fire destul de diferita. Paul evita intotdeauna sa fie in atentia tuturor, parand sa fie mult mai interesat in a imparti averea familiei, decat in a o spori.
De-a lungul anilor, Paul Getty a donat peste 140 milioane de lire sterline unor cauze diverse, de la Galeria Nationala la Partidul Conservator.
Totusi, averea familiei a fost afectata intr-o masura foarte mica de tendintele sale filantropice. De fapt, Sir Paul, asemenea majoritatii membrilor clanului Getty, nu putea pune mana pe bani, acestia fiind blocati in diverse trusturi, dupa vanzarea activelor petroliere detinute de familia Getty catre Texaco, in 1984.
Tatal sau i-a lasat numai o suma nominala, cea mai mare parte a averii lui Sir Paul, estimata la aproape doua miliarde de dolari, fiind investita in trusturile familiei. Averea personala a lui sir Paul, conform listei intocmite de publicatia Sunday Times, se ridica la suma relativ modesta de 180 milioane de lire sterline.
Fiul sau Mark si-a cladit de asemenea o avere independenta ca proprietar al Getty Images, una dintre cele mai mari baze de imagini din lume, ce este listata la bursa din New York.
Averea combinata a celor doi este estimata la 317 milioane de lire sterline, ceea ce-i plaseaza pe locul 103 in cadrul listei celor mai bogati publicata de Sunday Times.
Dinastia Getty a fost fondata de bunicul lui Sir Paul, un avocat din Minneapolis, care isi muta familia din oras in oras in cautarea petrolului. John Paul Getty a creat prima sa companie petroliera dupa izbucnirea primului razboi mondial, cu un imprumut de la tatal sau.
Cei doi au continuat sa fie parteneri de afaceri si din cand in cand rivali pana la moartea lu George, in 1929. John Paul, supranumit si Oklahoma Crude, a continuat sa-si extinda imperiul petrolier, incepand exporari si in Arabia Saudita. In 1949, Getty a semnat primul sau contract cu guvernul saudit, ceea ce l-a catapultat in liga celor super-bogati. Dupa numai trei ani si o investitie de 30 milioane de dolari, depozitele descoperite in Arabia Saudita l-au facut pe Getty miliardar. Insa a reusit sa nu atraga atentia publica pana in 1957, cand revista Fortune l-a desemnat drept cel mai bogat om din lume.
Legenda imperiului Getty s-a nascut, insa, dupa ce a aparut ideea preluarii celor sapte mari companii petroliere ale Americii de catre Getty. Dupa ce a participat timp de sase ani la conducerea afacerii familiei, Sir Paul s-a retras, imbratisand un stil de viata hippy. Cand tatal sau a murit, in 1976, Paul a inclus cea mai mare parte a averii sale in Getty Trust, in scopul protejarii marilor opere de arta ce au facut faima clanului. In acel fel, averea familiei Getty era protejata impotriva Fiscului, insa  decizia a uimit atat Wall Street-ul, cat si, mai ales, pe mostenitorii lui Getty.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO