Business Internaţional

Prabusirea bursei si problemele bancilor le aduce aminte rusilor de cosmarul trait in 1998

12.10.2008, 16:26 26

"Contractia puternica a bursei s-a transformat intr-o criza majora la baza careia a stat lipsa de incredere de pe piata interbancara", a afirmat Vladimir Osakovsky, economistul-sef al UniCredit din Moscova. "Aceasta a redus in schimb dimensiunile pietei de credit interbancare, ceea ce afecteaza resursele disponibile pentru investitii si care ataca economia".

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a promis sa ofere alte 950 mld. ruble (26,72 mld. euro) sub forma de imprumut bancilor ce nu si-au revenit nici dupa anuntarea planului mai amplu de sustinere a pietei bancare, scrie Bloomberg.
Guvernul a promis deja luna trecuta sa asigure peste 150 mld. dolari (110 mil. euro) pentru bancile si companiile cu datorii, licitatii de capital si reduceri de impozite pentru a prezerva boom-ul actual la un deceniu dupa ce in 1998 un crah a retezat din temelii sectorul bancar si a evaporat economiile rezidentilor.
Tranzactionarea pe bursa Micex a fost oprita pe 8 octombrie dupa ce principalul indice al acesteia a scazut timp de sase zile consecutiv, si a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani si jumatate. Si bursa RTS a fost suspendata. Tranzactionarea pe bursele ruse a fost stopata de zece ori in ultimele trei saptamani, ultima data pe 8 octombrie.
"Ar trebui sa ne asteptam la o incetinire economica si acest lucru deja se intampla", a spus Anton Struchenevsky, economist la Troika Dialog o banca de investitii din Moscova.
"Cererea scade odata ce consumatorilor le sunt refuzate creditele, producatorii se confrunta la randul lor cu probleme".
Si sectorul manufacturier a trecut printr-o perioada grea in septembrie pentru a doua luna la rand, aceasta fiind prima contractie succesiva de dupa noiembrie 1998, pe fondul disponibilizarilor realizate de companii si a reducerii ratei de crestere a cererii, conform VTB Bank Europe's PMI.
Magnitogorsk Iron & Steel, cel de-al treilea producator de otel din Rusia, a anuntat ca planuieste sa reduca productia de otel in octombrie. Ar putea de asemenea concedia o parte dintre angajati si pe altii i-ar putea trimite in concediu fara plata. "Situatia este similara cu cea din 1998, insa atunci companiile au utilizat propriile resurse pentru a iesi la lumina", a mai afirmat Struchenevsky. Legatura dintre industria financiara si sectoarele economiei este mai puternica acum decat in urma cu un deceniu, a mai adaugat el.
Guvernul a sters 40 mld. dolari (29,47 mld. euro) sub forma de datorii si a devalorizat rubla in august 1998, trimitand Rusia in pragul falimentului, si datorita pretului petrolului ce scazuse pana la 10 dolari (7,36 euro) barilul. De atunci, economia a crescut in medie cu 7% pe an, in principal pe fondul preturilor ridicate la petrol.
Acum, criza financiara globala trage in jos pretul energiei si al metalelor, principalele motoare de crestere ale Rusiei, si creeaza o criza de incredere in sectorul bancar, afirma ministrul adjunct al economiei, Andrei Klepach.
Pretul barilului de petrol brut a scazul la 79,99 dolari (58,93 euro) pe 7 octombrie, comparativ cu varful de anul acesta de 140,80 dolari (103,7 euro) pe care l-a atins pe 3 iulie.
"Criza financiara creeaza o criza de incredere, cand exista bani in sectorul bancar acest lucru nu este valabil. Problemele apar insa cand conditiile de creditare pentru companii se inaspresc si ratele dobanzii cresc, asa cum se poate observa", spune Klepach.
Rata MosPrime, rata medie a dobanzii pe care o folosesc bancile din Rusia pentru creditele interbancare overnight, a crescut la 8,79%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani.
Cresterea economica ar putea sa isi incetineasca ritmul anul acesta mai puternic decat previzionase guvernul din cauza inaspririi conditiilor de creditare, a spus consilierul prezidential Arkady Dvorkovich luna trecuta.
Ministrul economiei previzioneaza pentru anul acesta o crestere de 7,8%, comparativ cu 8,1% anul trecut.
Ministrul rus al finantelor a promis pe 17 septembrie un ajutor de 44 mld. dolari (32,4 mld. euro) pentru Sberbank, VTB Group si Gazprombank cu conditia ca fondurile sa fie utilizate pentru a pune capat atacului ce a cuprins pietele de capital.
Acum guvernul cauta sa canalizeze 36 mld. dolari (26,5 mld. euro) sub forma de credite subordonate bancilor din rezervele de 562,8 mld. dolari (414,65 mld. euro) sub forma de aur si valuta ale Rusiei si din fondurile proprii ale bancii centrale.
"Pentru a preveni noi evenimente conectate cu instabilitatea anumitor banci, luam masuri deosebit de serioase", a afirmat ministrul finantelor din Rusia, Alexei Kudrin. "Acestea imbunatatesc semnificativ starea de sanatare a sistemului bancar pentru orice alte operatii, sustinand sectorul real al economiei si pe cel al creditului interbancar".
Economia este inca setata sa creasca in trimestrul patru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ducand PIB-ul la o crestere anuala de 7,3%, conform estimarilor Troika. Produsul Intern Brut isi va incetini probabil rata de crestere si va ajunge la 5,5% in 2009, conform celor afirmate de Struchenevsky.
"Reformarea sectorului financiar va merge mana in mana cu sectorul real al economiei acum", spune Struchenevsky.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO