Business Internaţional

Prabusirea Lehman ar putea duce la 50.000 de concedieri

15.09.2008, 20:29 16

Prabusirea bancilor de investitii Lehman Brothers si Merrill Lynch va cauza, cel mai probabil, 50.000 de noi concedieri in sistemul financiar american, ridicand numarul total al locurilor de munca pierdute in acest sector in 2008 la 150.000.

O prima consecinta directa a acestei situatii va fi scaderea salariilor pe Wall Street.

"Fluxul de aplicatii de angajare va incepe luni, mai puternic ca niciodata", a spus Michael Karp, director general al firmei de consultanta pentru forta de munca Options Group, din New York.

Potrivit specialistului, compensatiile salariale si beneficiile acordate angajatilor in sistemul financiar vor scadea considerabil in acest an, nu numai pe Wall Street, ci in intreaga lume.

"Epoca de aur a bonusurilor in sectorul financiar a luat sfarsit, iar presiunea este cu atat mai mare cu cat fostii angajati ai Bear Stearns cauta inca locuri de munca", a aratat Karp.

Duminica, discutiile de doua zile dintre autoritatile americane si cele mai importante banci privind viitorul Lehman Brothers au esuat, iar falimentul institutiei a devenit inevitabil.

Preluarea Merrill Lynch ar propulsa Bank of America in topul sistemului financiar american si va duce, cel mai probabil, la concedierea a 24.000 dintre cei 60.000 de angajati, altii decat brokerii, ai Merrill, potrivit presedintelui firmei de recrutate WhiteRock, Gustavo Dolfino.

Impreuna cu cei circa 26.000 de angajati ai Lehman Brothers, valul de concedieri va reprezenta o lovitura puternica atat pentru piata fortei de munca, cat si pentru metropola New York, a carei economie se bazeaza in mare masura pe industria serviciilor financiare.

In plus, consecintele situatiei ar putea modifica impozitele de baza in lunile ce urmeaza, deoarece falimentul Lehman Brothers va declansa o scadere a pietelor de capital din intreaga lume si va crea dificultati serioase pentru alte companii instabile din sectorul financiar.

Nu numai angajatii din sectorul bancar american sunt afectati de criza de pe Wall Street. 4.000 de angajati ai Lehman Brothers din Londra se asteapta sa fie concediati pana la sfarsitul saptamanii. "Ni s-a spus ca totul s-a terminat. Ducem la capat operatiunile pe care le derulam in prezent, adica mai avem de lucru inca o saptamana", a spus unul dintre angajatii din Londra ai Lehman. La sediul din New York angajatii institutiei, a patra mare banca de investitii din America, au inceput deja sa isi stranga bunurile personale de la birou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO