Business Internaţional

Praktiker intensifica investitiile pe Europa de Est

26.11.2007, 21:25 22

Operatorul german de magazine de tip do-it-yourself Praktiker intentioneaza sa continue procesul de expansiune in Europa Centrala si de Est, urmand sa isi consolideze pozitia in regiunile unde este deja prezent, dar si sa acceseze noi piete, respectiv Ucraina si Albania, relateaza portfolio.hu.
Praktiker continua procesul de expansiune in Europa Centrala si de Est
Pe 29 noiembrie, compania germana va deschide primul magazin de tip do-it-yourself din Ucraina. Astfel, reteaua Praktiker va fi extinsa la 85 de unitati, Ucraina devenind a opta mare piata a grupului german.
In anul 2008, alti doi concurenti vor accesa piata ucraineana, cu magazine la Kiev si Lvov. In pofida cresterii foarte puternice a activitatilor de constructie si renovare de locuinte, niciun alt operator de tip do-it-yourself nu a intrat inca in Ucraina.
In Ungaria, reteaua Praktiker este formata din 17 magazine, urmand sa fie extinsa la 19-20 de unitati in perioada urmatoare. In pofida impactului negativ al masurilor de austeritate implementate de guvern, care au afectat considerabil puterea de cumparare a consumatorilor, Praktiker apreciaza ca isi va indeplini obiectivele pentru anul 2007 pe aceasta piata.
Compania intentioneaza sa combata efectele negative asociate conditiilor defavorabile de pe piata, prin lansarea unor servicii noi, modernizarea liniilor de produse si stabilirea unor preturi mai atractive.
Procesul de expansiune internationala a grupului Praktiker include si deschiderea de magazine noi in Romania, Bulgaria si Grecia pana la sfarsitul anului.
Cu 15 magazine noi si investitii totale estimate in jurul nivelului de 100 de milioane de euro, expansiunea grupului german va atinge cote maxime in 2007.
In ceea ce priveste urmatorii cativa ani, directorul general al Praktiker, Wolfgang Werner, a anuntat deschiderea a cel putin 20 de magazine noi in Europa, parte a strategiei de internationalizare accelerata.
Praktiker a deschis, la jumatatea lunii septembrie, la Targoviste, cea de-a 18-a unitate de pe piata romaneasca, in urma unei investitii de 7,9 milioane euro.
Acest proiect a fost al doilea finalizat in 2007, dupa cel de la Galati, in luna aprilie.
Pana la finele anului, Praktiker va mai deschide doua magazine de tip do-it-yourself, la Timisoara si Iasi, in urma unei investitii totale de aproximativ 16 milioane euro, incheind anul cu o retea de 20 de unitati in Romania.
In urma finalizarii celor doua proiecte, valoarea totala a investitiilor realizate de compania germana in Romania va depasi 160 milioane euro, iar suprafata de vanzare a retelei va totaliza 120.000 metri patrati.
Compania mai are magazine de tip DIY in Bucuresti, Cluj-Napoca, Ploiesti, Brasov, Timisoara, Bacau, Oradea, Constanta, Craiova, Arad, Targu-Mures, Braila, Satu Mare, Baia Mare si Galati.
In primele noua luni ale anului, Praktiker Romania a raportat vanzari de 181,9 milioane de euro, in crestere cu 71,1% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24