Business Internaţional

Premierul italian Silvio Berlusconi renunţă la putere de dragul Europei

Premierul italian Silvio Berlusconi renunţă la putere de dragul Europei

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost forţat de liderii europeni să vină iar cu măsuri de austeritate. Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

27.10.2011, 00:03 780

Umberto Bossi, preşedintele Ligii Nordului, spune că a ajuns la un acord cu premierul italian Silvio Berlusconi în privinţa unei reforme a pensiilor, în contextul în care ţara încearcă să reducă presiunea venită din partea Europei pentru accelerarea ritmului de relansare a economiei.

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost de acord să demisioneze până în ianuarie. Acesta şi Bossi au convenit să se organizeze alegeri anticipate în martie 2012 în schimbul implementării re­formelor privind legea pensiilor, liberalizarea anu­mitor sectoare econo­mice şi birocraţia, precizează cotidianul La Repubblica, citat de Bloomberg.

Şefii guvernelor din zona euro i-au cerut lui Berlusconi ca până la summit-ul care a avut loc ieri să prezinte un plan ferm prin care să se stimuleze creşterea economică stagnantă a Italiei şi să se diminueze datoria publică, scrie The Wall Street Journal.

Premierul a avut discuţii cu mem­brii coaliţiei de centru-dreapta afla­tă la guvernare, deoarece Liga Nordului asigură majoritatea lui Berlusconi în parlament.

Coaliţia a discutat noile măsuri prin care să se reducă datoria publică, dar şi prin care să se genereze creştere economică, iar aceste măsuri includ creşterea graduală a vârstei de pensionare, scăderea aşa-numitelor pensii de aur (plăţile în scop lucrativ ale înalţilor funcţionari publici), reducerea beneficiilor pentru persoanele care trăiesc mai mult decât soţul/ soţia care a lucrat, eforturi mai mari pentru lupta împotriva evaziunii fiscale şi o liberalizare limitată a unor sectoare economice.

Un purtător de cuvânt al lui Bossi a confirmat că guvernul a ajuns la un compromis privind modificările la legea pensiilor, însă de mai multe ori în ultimul an Bossi a ridicat problema retra­gerii sprijinului pe care îl acordă guvernului. Dacă acest lucru se va întâmpla, Italia ar ră­mâ­ne fără un guvern chiar când încearcă

să-şi convingă parte­nerii europeni că îşi va aduce economia atât de afectată înapoi pe drumul cel bun. Totuşi neîn­ţele­gerile în cadrul coaliţiei ar facilita calea spre realizarea de alegeri anticipate sau spre preluarea puterii de către un guvern interimar care ar putea să implementeze măsurile economice mult mai uşor.

Bossi şi adjuncţii săi au discutat cu Berlusconi dacă să supli­menteze pachetul de austeritate recent adoptat în valoare de 60 de miliarde de euro. Germania, Franţa şi oficialii UE au cerut Romei să anunţe mă­surile care vor conduce la scăderea datoriei publice de 1.900 miliarde de euro a Italiei şi la stimularea creşterii eco­nomice înainte de summitul UE de ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO