Business Internaţional

Premierul Spaniei l-a criticat pe presedintele BCE pentru comentariile privind dobanda

10.06.2008, 20:25 21

Premierul spaniol Jose Luis Zapatero a declarat ca Banca Centrala Europeana este responsabila pentru cresterea inregistrata de pretul petrolului la sfarsitul saptamanii trecute si de unele dobanzi de referinta, recomandandu-i presedintelui BCE sa fie mai prudent in comentarii.
"Recomand mai multa prudenta domnului Jean-Claude Trichet. Cu totii respectam independenta BCE, dar ne asteptam ca aceasta institutie sa se comporte cu responsabilitate", a afirmat Zapatero, referindu-se la comentariul lui Trichet privind o posibila majorare a dobanzii de referinta in acest an.
Oficialul BCE a surprins joi, cand a spus ca institutia pe care o conduce ar putea majora dobanzile de referinta in luna iulie, pentru a impiedica avansul inflatiei.
Zapatero a explicat ca remarca lui Trichet a fost urmata de o noua crestere a indicelui Euribor si de un avans exagerat al cotatiilor petrolului, in conditiile in care economia spaniola este afectata de declinul sectorului constructiilor si de o majorare a ratei inflatiei.
Euribor este un indicator de baza pentru dobanzile din piata creditelor ipotecare spaniole.
Comentariile lui Zapatero reprezinta o critica neobisnuit de directa din partea mediului politic european la adresa BCE, venita dupa ce guvernul spaniol a sugerat o reducere a dobanzilor de referinta, pentru a tempera deprecierea dolarului.
Cu toate acestea, cea mai probabila consecinta a avansului preturilor petrolului este o majorare a dobanzii de referinta din partea BCE, tinand cont de faptul ca principalul obiectiv al institutiei este controlarea inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO