Business Internaţional

Premierul ungar, Viktor Orban, se aşteaptă la mai multe voturi de "nu" decât de "da" la referendumul din Ungaria pe tema cotelor obligatorii de imigranţi

Premierul ungar, Viktor Orban, se aşteaptă la mai multe...

Autor: Mediafax

02.10.2016, 14:18 93

Premierul ungar Viktor Orban a votat duminică dimineaţă la referendumul organizat de Guvernul său pe tema cotelor obligatorii de imigranţi impuse de UE, declarând apoi că este extrem de important ca voturile de "nu" să le depăşească pe cele de "da", relatează MTI.

Orban a spus că aşteaptă un astfel de rezultat şi a adăugat că o victorie a voturilor de "nu" ar oferi "suficientă legitimitate" Parlamentului şi Guvernului, chiar dacă referendumul se dovedeşte a fi invalid.

"Un rereferndum valid este de preferat în faţa unui referendum invalid, dar vor exista oricum consecinţe legislative (...)", a spus premierul ungar.

"Vom face asta indiferent dacă referendumul este valid sau nu", a adăugat el. "Există o singură condiţie: este nevoie ca un voturile de 'nu' să fie cu unul mai numeroase decât cele de 'da' ", a spus el.

Orban nu a exclus posibilitatea privind adoptarea unui amendament constituţional, însă a sugerat că această opţiune va fi de importanţă secundară în cadrul discuţiilor de la Bruxelles care au rolul de a oferi asigurări că Ungaria nu ar trebui obligată să primească persoane dacă nu vrea acest lucru şi că dreptul de decizie asupra acestui aspect ar trebui acordat ţării.

"Dacă UE este o comunitate democratică, atunci trebuie să accepte opinia cetăţenilor ungari", a adăugat el.

Orban a mai spus că este mândru că Ungaria este primul stat în care are loc un referendum pe această temă şi a adăugat că ar fi bucuros să vadă că alte state urmează acest exemplu.

Oficialul ungar a propus, de asemenea, discuţii între partidele parlamentare privind "formatul legislativ de adoptare a voinţei poporului".

Întrebat dacă şi-ar prezenta demisia în cazul în care în urma referendumului vor fi înregistrate mai multe voturi de "da", Orban a răspuns afirmativ.

Duminică, 2 octombrie, în Ungaria are loc referendumul pe tema cotelor obligatorii de distribuire a imigranţilor stabilite de Uniunea Europeană. Întrebarea care este adresată cetăţenilor ungari este: "Veţi permite Uniunii Europene să aducă cetăţeni străini în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?"

Premierul Viktor Orban a propus, la sfârşitul lunii februarie, organizarea unui referendum pe tema deciziei Uniunii Europene de a distribui în mod obligatoriu imigranţi extracomunitari în toate statele membre.

În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24