Business Internaţional

Presedintele Bancii Mondiale: Europa de Est este cea mai expusa regiune in fata crizei

31.03.2009, 16:52 18

Economiile Europei Centrale si de Est sunt cele mai vulnerabile fata de actuala recesiune globala, cea mai severa de la cel de-al doilea razboi mondial incoace, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Bloomberg.

Creditorul cu sediul in Washington a anticipat ca economia mondiala se va contracta cu 1,7% in acest an, comparativ cu rata de crestere de 1,9% consemnata anul trecut.
In cadrul raportului Perspective Economice Globale al bancii se estimeaza ca rata de crestere in tarile aflate in curs de dezvoltare va scadea pana la 2,1%, de la 5,8% anul trecut. "Tarile aflate in curs de dezvoltare sunt lovite de socuri succesive in conditiile in care economiile puternic industrializate se afla in declin, iar bancile si-au restrictionat operatiunile de creditare", a declarat presedintele Bancii Mondiale. "Tarile din Europa Centrala si de Est ar putea fi cele mai amenintate".
Ungaria, Polonia si alte tari din regiune au de suferit in urma crizei globale ce a redus cererea de exporturi si a dus la blocarea creditarii si investitiilor. Ungaria, prima tara din cadrul Uniunii Europene care a beneficiat de un program de bailout din partea institutiilor internationale anul trecut, a asistat recent la reducerea ratingului sau legat de datoriile externe de catre agentia Standard & Poor's.
Presedintele Bancii Mondiale a mai declarat ca popularitatea creditelor exprimate in euro si franci elvetieni in intreaga Europa de Est sporeste riscul de intrare in incapacitate de rambursare a creditelor contractate "daca valoarea monedelor locale scade".
Economia Statelor Unite va inregistra un declin de 2,4% in acest an, comparativ cu contractia de 0,5% proiectata in cadrul raportului anterior al Bancii Mondiale. Actualele cifre reprezinta revizuiri ale estimarilor lansate in luna noiembrie a anului trecut.
Economia Japoniei este asteptata sa scada cu 5,3%, fata de declinul de 0,1% anticipat in raportul anterior. PIB-ul zonei euro va scadea cu 2,7% in acest an, comparativ cu un declin de 0,6% proiectat in cadrul raportului anterior.
Pe masura ce declinul economic se adanceste, lumea se afla in fata unei posibile "crize a somajului" care va afecta cel mai puternic tarile aflate in curs de dezvoltare, a declarat Zoellick. Desi somajul, prescrierile de ipoteci si prabusirea valorii activelor reprezinta "probleme reale" in lumea tarilor dezvoltate, Zoellick spune ca tarile mai sarace "sunt mult mai putin protejate, ducand lipsa de economii, asigurari, ajutor de somaj si adesea alimente".
Fluxurile de capital catre tarile aflate in curs de dezvoltare s-au redus in acest an pana la aproximativ o treime din varful de 1.200 de miliarde de dolari atins in 2007, a declarat Zoellick. Criza de finantare, declinul preturilor marfurilor si scaderea cererii ar putea duce la o "criza sociala si umana", a declarat el.
"2009 va fi un an periculos", a declarat Zoellick.
Zoellick a cerut in acelasi timp ca FMI-ului sa i se confere un rol de monitorizare a situatiei pachetelor de stimulente angajate de guverne, solicitand masuri suplimentare "daca va fi necesar".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO