Business Internaţional

Presedintele Cehiei: Moneda unica europeana nu a avut succesul asteptat de politicieni

13.06.2008, 22:22 30

Moneda europeana a daunat Europei, fortand economii foarte diferite sa aplice o politica monetara comuna, iar schimbarile la nivel global vor aduce riscuri si mai mari, a scris presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, intr-un comentariu publicat in editia de joi a Financial Times.
Critic mai vechi al monedei euro, Klaus este de parere ca Executivul de la Bruxelles nu a reusit sa reactioneze in fata ambitiilor puternice ale tarilor aflate in curs de dezvoltare si a avansului cotatiilor pe bursele de marfuri si bunuri de consum.
"Practic, euro a dovedit ca a forta state europene cu economii disparate sa faca parte dintr-o entitate omogena prin decizii politice este, prin excelenta, o manevra politica, departe de a fi benefica pentru toate tarile implicate", a scris presedintele Cehiei, un economist cu o viziune de dreapta.
Cehia a aderat la Uniunea Europeana in 2004, dar a adoptat o pozitie prudenta in ceea ce priveste adoptarea monedei unice si nu va lua aceasta masura pana in 2012, cel mai devreme.
Guvernul de centru-dreapta de la Praga, condus de partidul lui Klaus, nu a stabilit o data exacta de intrare in spatiul euro, argumentand ca statul are nevoie, mai intai, de reforme complete in ceea ce priveste sistemul fiscal, pensiile si sanatatea, pentru a-si alinia economia cu statele vestice.
Totodata, Banca Centrala Europeana (BCE) are de-a face cu cele mai ridicate rate ale inflatiei din istorie, iar majoritatea economistilor sunt de parere ca moneda unica a aparat economiile europene de retrageri de capital, cresteri ale dobanzilor de referinta si deprecierile consemnate in timpul altor crize financiare globale.
Klaus, care nu are un cuvant de spus in planurile Cehiei de adoptare a euro, a aratat ca statele europene au nevoie de dobanzi de referinta si cursuri de schimb diferite si ca moneda unica este un obstacol in calea avansului economic.
"Politicienii europeni s-au asteptat ca euro sa accelereze cresterea economica in spatiul comunitar, dar adoptarea monedei a rezultat in noi declinuri", a scris oficialul. In plus, economia Europei a intampinat teste dure, odata cu cresterea costurilor cu energia si avansul statelor aflate in curs de dezvoltare.
"Birocratii de la Bruxelles nu sunt capabili sa reactioneze la schimbarea conditiilor. Ei subestimeaza lupta pentru materii prime si presiunile exercitate de emanciparea tarilor subdezvoltate. In schimb, ei continua orbeste sa promoveze schimbarile climatice ca prioritate globala", a continuat presedintele ceh.
Klaus a fost intotdeauna un critic al eforturilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, argumentand ca politicile "verzi" sunt un atac de stanga asupra libertatii.
Presedintele ceh a mai aratat ca politicienii vor exercita presiune asupra BCE, fortand institutia sa adapteze politica monetara pentru a satisface nevoile statelor mai importante, cu mai multa influenta in zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO