Business Internaţional

Preşedintele celei mai vechi bănci din lume, Monte dei Paschi di Siena, ameninţă cu demisia după ce acţionarii au respins un plan care ar fi prevenit naţionalizarea

Preşedintele celei mai vechi bănci din lume, Monte dei...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.12.2013, 18:04 933

Alessandro Profumo, preşedintele Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume şi a treia ca mărime din Italia, a ameninţat că ar putea demisiona după ce un grup de acţionari rebeli a votat împotriva unui plan prin care banca salvată de stat de la faliment ar fi strâns prin vânzare de acţiuni trei miliarde de euro pentru a evita naţionalizarea.

Deciziile aruncă în incertitudine eforturile de salvare de doi ani, sponsorizate de stat, pentru Monte dei Paschi şi subliniază fisurile din sistemul bancar italian înaintea celor mai dure teste de stres la care va fi supus sistemul european, în 2014, scrie Financial Times.

Acţionarii rebeli, conduşi de o fundaţie caritabilă bancară care deţine o treime din Monte dei Paschi, a votat contra vânzării de acţiuni programată pentru ianuarie şi susţinută de guvernul italian şi de comisarul european al concurenţei Joaquín Almunia, deoarece vor să păstreze controlul băncii. Instituţia financiară, cu o vechime de 541 de ani, are o capitalizare de piaţă de două miliarde euro.

Membrii fundaţiei, în majoritate locuitori din Siena, au votat pentru amânarea vânzării după luna mai pentru a da instituţiei caritabile mai mult timp în care să strângă bani pentru a-şi finanţa planurile.

Fundaţia a respins vânzarea după eşecul discuţiilor cu alte fundaţii bancare intaliene şi alţi investitori prin care a încercat să obţină sprijin pentru păstrarea participaţiei de 33% deţinută la bancă, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Monte dei Paschi are nevoie de bani de la investitori pentru a plăti ajutoare de stat de 4,1 miliarde de euro primite anul acesta şi evita naţionalizarea. Banca a avut nevoie de ajutorul statului deoarece a fost dur lovită de criza datoriilor suverane din zona euro şi de pierderile din tranzacţiile cu produse financiare derivate.

Aceasta este a doua oară când Profumo, un bacher cu renume internaţional văzut ca un reformator, intră în conflict cu fundaţiile bancare italiene. El a plecat de la UniCredit, bancă pe care a creat-o, în septembrie 2010 după o ciocnire cu boardul.

Profumo, adus la Monte dei Paschi după ani de management defectuos al băncii, a anunţat că va lua o decizie privind demisia în ianuarie. Pe piaţa românească, Monte dei Paschi a fost, pentru o perioadă, acţionar la Alpha Bank.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO