Business Internaţional

Presedintele Frantei declara razboi Bancii Centrale Europene

22.07.2008, 16:58 15

Presedintele francez Nicolas Sarkozy elaboreaza un plan menit sa sporeasca controlul politic exercitat asupra Bancii Centrale Europene, continuand astfel criticile repetate la adresa politicii monetare duse de strategii instututiei.
Nicolas Sarkozy a apelat la liderii politici din zona euro pentru a urgenta initierea unei dezbateri deschise cu oficialii bancii, in acest sens fiind pregatit de a lansa un plan care sa impulsioneze dialogul, scrie Financial Times.
Presedintele francez doreste, de asemenea, ca banca centrala sa publice stenogramele sedintelor de stabilire a dobanzii de referinta, o propunere controversata care ar putea fi interpretata de catre strategii BCE ca un atac direct asupra independentei institutiei datorita presiunii exercitate asupra reprezentantilor statelor membre in consiliul de conducere al bancii.
In acelasi timp, Sarkozy a propus infiintarea unui secretariat in cadrul consiliului ministrilor de finante ai zonei euro, care sa pastreze o legatura permanenta intre banca centrala si oficialii politici din cele 15 state care folosesc moneda unica.
Totusi, oficialul de la Paris nu intentioneaza sa promoveze agresiv aceste masuri in perioada presedintiei franceze a Uniunii Europene, in conditiile in care o asemenea actiune ar putea atrage dezacordul partenerilor sai politici. Si asta intr-o perioada extrem de dificila pentru sectorul francez al finantelor publice. "Trebuie sa ne convingem aliatii ca acest proiect nu este un cal troian", a mentionat unul dintre apropiatii presedintelui.
Sarkozy a hotarat sa nu militeze pentru "un nou guvernamant economic al zonei euro" in a doua parte a anului, considerand ca un asemenea subiect este extrem de controversat si ar provoca o divizare a blocului comunitar. Oficialii francezi spun insa ca presedintele este convins de necesitatea unei reforme a sistemului de guvernare economica, insistand asupra faptului ca Sarkozy ocupa functia de ministru de finante in momentul in care Franta si Germania au reformulat pactul de stabilitate (legile fiscale europene).
Criticile aduse de Sarkozy politicilor monetare ale Uniunii Europene s-au intensificat in ultimele saptamani, argumementand ca masura majorarii dobanzii de referinta in incercarea de a reduce presiunile inflationiste este inutila.
Si asta in conditiile in care cauza principala a inflatiei - majorarea la nivel global a preturilor materiilor prime - nu tine direct de politica monetara a BCE. La inceputul acestei luni, banca centrala a zonei euro a majorat dobanda de politica monetara de la 4% la 4,25%.
Mai mult, presedintele francez si-a indemnat omologii din zona euro sa initieze o dezbatere care sa arate in ce masura politica monetara dusa de presedintele Jean-Claude Trichet si colegii sai din consiliul de conducere al BCE este cea mai potrivita pentru actuala situatie.
"Europa a suferit de o lipsa a dezbaterilor adevarate", a declarat el in fata Parlamentului European. "Institutiile noastre sunt intr-adevar independente. Insa independenta nu inseamna si indiferenta", a adaugat el.
Ultima initiativa a presedintelui francez ar putea fi totusi primita cu destula indiferenta la Frankfurt, unde Jean-Claude Trichet a reiterat in repetate randuri independenta bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO