Business Internaţional

Preşedintele sârb o nominalizează pe Ana Brnabic pentru a ocupa din nou funcţia de premier

Preşedintele sârb o nominalizează pe Ana Brnabic...

Autor: Laura Buciu

27.08.2022, 17:31 39

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a nominalizat-o sâmbătă pe Ana Brnabic pentru un nou mandat de prim-ministru şi pentru a conduce un nou guvern într-o perioadă în care este război în Europa, criză globală de energie şi inflaţie şi tensiuni în Kosovo, scrie Reuters.

Nominalizarea a avut loc la mai mult de cinci luni după ce partidul lor, Partidul Progresist Sârb (SNS), a obţinut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor naţionale. Anunţul oficial al rezultatelor a fost întârziat din cauza unor nereguli de vot la o secţie de votare, ceea ce a împiedicat convocarea parlamentului.

Vucic, care conduce SNS şi exercită o influenţă considerabilă asupra politicilor guvernamentale, a declarat că are „încredere nelimitată” în Brnabic, în vârstă de 46 de ani, care a devenit prima femeie premier şi primul premier sârb homosexual.

El a mai spus că noul guvern se va confrunta cu o revizuire majoră în 2024, cu doi ani înainte de sfârşitul mandatului său, dar nu a dat detalii.

"Este important ca ea să rămână prim-ministru, astfel încât să putem continua să lucrăm cu sârguinţă şi să rezolvăm problemele pentru toamnă şi iarnă”, a declarat Vucic reporterilor.

Partidul de guvernământ are 120 de locuri în parlamentul de 250 de locuri şi va trebui să caute parteneri pentru a forma un guvern. Socialiştii şi Lista Maghiarilor din Voivodina, ambii parteneri tradiţionali ai SNS, au 31 şi, respectiv, cinci deputaţi.

Brnabic este aşteptată să prezinte parlamentului un nou cabinet şi un nou program politic în următoarele săptămâni. Una dintre principalele sale sarcini pe scena mondială va fi echilibrarea candidaturii Serbiei pentru a adera la Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al său, cu presiunile pentru păstrarea legăturilor cu Rusia şi China.

Serbia depinde aproape în totalitate de gazul rusesc şi a cumpărat arme din Rusia, în timp ce China este un investitor major.

Deşi Serbia a condamnat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite, a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Atât Beijingul, cât şi Moscova susţin opoziţia Serbiei faţă de independenţa Kosovo, fosta provincie sudică a Belgradului. Vucic a declarat că discuţiile privind statutul etnicilor sârbi din Kosovo, mediate de UE şi Statele Unite, nu au reuşit să reducă tensiunile dintre Serbia şi Kosovo - alimentate de o dispută privind plăcuţele de înmatriculare a maşinilor şi documentele personale.

Autorităţile sârbe ar urma să anuleze sau să amâne marşul pentru drepturile homosexualilor Euro Pride programat pentru 17 septembrie, a declarat Vucic, citând ameninţările cu violenţa din partea huliganilor de dreapta şi „probleme mai presante”, cum ar fi Kosovo şi crizele energetice.

„Acesta (Euro Pride) va avea loc, dar într-un alt moment şi mai fericit”, a spus el.

Partidele politice de extremă dreapta şi influenta Biserică Ortodoxă Sârbă au condamnat evenimentul, îndemnând la interzicerea acestuia. În trecut, guvernul sârb a interzis paradele mândriei, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului şi a UE.

Marko Mihailovic, directorul Belgrad Pride, a declarat că guvernul nu poate anula sau amâna evenimentul, ci doar poate „încerca să îl interzică”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO