Business Internaţional

Preturile caselor din Europa Centrala si de Est au intrat la apa

Preturile caselor din Europa Centrala si de Est au intrat la apa

In ciuda scaderii preturilor locuintelor de anul acesta, Praga este cea mai scumpa capitala din Europa Centrala si de Est

21.07.2009, 17:20 213

Preturile caselor din Europa Centrala si de Est au inregistrat un puternic declin in 2009 comparativ cu anul trecut, in contextul in care criza economica a redus vanzarile de proprietati imobiliare si a condus la majorarea dobanzilor la creditele ipotecare.

Oferta a depasit cererea, generand ieftinirea caselor si a apartamentelor, iar piata imobiliara din regiune si-a temperat odata cu criza boom-ul din ultimii ani.

Potrivit unui studiu comparativ realizat de compania de consultanta imobiliara King Sturge, Praga este cel mai scump oras din cele patru tari membre ale Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), in conditiile in care pretul mediu al unui apartament nou situat in capitala ceha a ajuns in iunie la 2.222 de euro pe metru patrat.

Desi in scadere fata de anul trecut, cand metrul patrat costa in medie 2.486 de euro, Praga a surclasat in 2009 celelalte capitale din regiune din perspectiva pretului caselor. Bratislava, cu un pret mediu de 2.139 de euro pe metru patrat, ocupa pozitia secunda in topul realizat de King Sturge pentru luna iunie, in timp ce Varsovia, ocupanta primului loc anul trecut, a coborat pe pozitia a treia, cu un pret mediu de 1.870 de euro pe metru patrat.

 

Bucurestiul si Budapesta, cele mai ieftine

Capitala ungara, Budapesta, ramane cel mai ieftin oras din grupul celor patru, pretul mediu al unui apartament nou plasandu-se la circa 1.400 de euro pe metrul patrat.

Potrivit indicelui ZF, preturile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucuresti erau de circa 86.000 de euro in luna iunie a acestui an. Luand in calcul o suprafata medie a apartamentelor de 80 de metri patrati, preturile solicitate de proprietari au scazut cu peste 20% de la inceputul anului, de la 1.400 de euro/mp la circa 1.100 de euro/mp.

In ultimele luni a fost sesizata o stabilizare a preturilor, proprietarii fiind mai putin dispusi sa negocieze ca urmare a programului "Prima casa".

Biroul de statistica de la Praga a anuntat ca trimestrul al doilea a adus o scadere de 5,5% a preturilor caselor din Cehia, comparativ cu primele trei luni ale anului. Preturile caselor din capitala ceha au scazut cu 4,5%, in timp ce in celelalte regiuni ale tarii, declinul a fost mai pronuntat, de pana la 6,3%. Raportate la 2005, preturile caselor au crescut in medie cu 55,7%, Praga inregistrand un avans de 45,2%, in timp ce alte regiuni din Cehia au afisat cresteri de pana la 66,2%.

"Vanzarile rezidentiale din Cehia s-au redus cu 50% de la inceputul lui 2009 si, in consecinta, oferta depaseste cu mult cererea in prezent", a declarat Iva Novakova, director al agentiei King Sturge din Praga.

 

Varsovia, cel mai mare declin

Capitala poloneza, lider pe termen lung al pietei rezidentiale din Europa Centrala si de Est, a coborat anul acesta dramatic, clasandu-se pe pozitia a treia in topul realizat de King Sturge.

Dupa o explozie sustinuta in perioada 2004-2007, preturile caselor din Polonia fie au stagnat, fie au scazut anul trecut. Potrivit companiei de consultanta imobiliara REAS, primul trimestru al lui 2009 a adus un declin major al preturilor, de 1,9%, pana la 25%, in functie de regiune.

Nici Ungaria nu a scapat de turbulentele pietei imobiliare. Preturile caselor au continuat sa scada cu 10% pana la 30% in primul trimestru, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers, dupa patru ani de picaj continuu. Astfel, preturile caselor ajustate la inflatie au scazut in medie cu 4,2% in 2008, cu 5,7% in 2007, cu 5,3% in 2006 si cu 2,7% in 2005, conform bancii centrale din Ungaria.

 

Apartamente cu 30.000 de euro in Sofia

La sud de Dunare, in Bulgaria, situatia pare a fi si mai dramatica. Prima jumatate a anului a devalorizat casele cu 23% comparativ cu perioada similara a lui 2008, iar preturile vor continua sa scada, potrivit companiei imobiliare Address. In Sofia, un apartament in cartiere precum Lyulin, Druzba sau Obelya poate fi achizitionat in prezent si pentru 30.000 de euro, a anuntat Address. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO