Business Internaţional

Preturile caselor din Spania vor scadea cu 20%

09.04.2008, 15:31 13

Criza imobiliara din Spania, care initial s-a manifestat doar in zonele litorale ale tarii, incepe sa se manifeste si in mediul urban, afectand preturile din zonele rezidentiale si cele comerciale, fiind de asteptat ca in urmatoarele luni acestea sa scada cu circa o cincime, scrie cotidianul maghiar Budapest Business Journal.
"In cazul preturilor proprietatilor imobiliare comerciale, daca acestea continua sa scada cu inca 20%, atunci putem spune ca avem echilibru pe piata", a declarat Ismael Clemente, directorul RREEF, divizia imobiliara a Deutsche Bank din Spania. Chiar si atunci, complexurile comerciale neaflate in zonele de mare interes vor avea dificultati in
a-si gasi cumparatori, de vreme ce investitorii se vor retrage in asteptarea unor discounturi mai mari din partea dezvoltatorilor imobiliari, presati sa vanda cat mai repede, in conditiile in care vor fi afectati de criza creditelor care se manifesta la nivel international.
Cativa dezvoltatori imobiliari din Spania au apelat la protectie impotriva falimentului, in timp ce altii, unii dintre ei listati la bursa, precum Colonial si Martinsa Fadesa, se afla in tratative cu institutiile financiare creditoare care ar putea intra in posesia unor active ale acestor companii cu scopul de a le vinde, chiar si sub pretul pietei, pentru a recupera o parte din sumele imprumutate. Potrivit unor surse din piata, unele companii imobiliare din Spania, care au datorii foarte mari, sunt dispuse sa ofere discount-uri cuprinse intre 40% si 50%.
Agentii imobiliari spanioli au raportat ca tot mai multe active imobiliare finalizate sau aflate in curs de finalizare, situate in principal in zonele litorale ale tarii, sunt achizitionate de fonduri straine de investitii, cu pana la 25% mai putin decat valoarea lor de piata. Conform unor analisti, preturile apartamentelor, chiar si din Madrid, au scazut cu pana la 20%. In ultimul trimestru al lui 2008, pretul caselor din Spania a crescut cu doar 4,8%, cea mai redusa rata de crestere din ultimii zece ani, se arata intr-un raport al ministerului de resort din Spania.
In ciuda discretiei in care toate tranzactiile imobiliare din Spania au avut loc pe masura ce nivelul acestora a crescut, dezvoltatorii imobiliari au lansat extrem de multe oferte, ceea ce a dus la saturarea pietei. Analistii sunt de parere ca piata imobiliara din Spania sufera la ora actuala transformari majore si de durata.
"Raspunsul cel mai clar care vine de pe piata imobiliara arata ca randamentele sunt mai mari decat spun dezvoltatorii", a declarat Roger Cooke, directorul pentru Spania al firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Potrivit specialistilor, randamentele imobiliare, care reprezinta raportul dintre venitul incasat din inchiriere si valoarea proprietatii imobiliare, se aproprie acum de 5% pentru complexurile business premium din Madrid, comprativ cu nivelul de 4,5%, de la sfarsitul lui 2007, sau cel de 4% din urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO