Business Internaţional

Preturile la producator din SUA au scazut in octombrie

16.11.2006, 17:35 10

In Statele Unite, inflatia preturilor la producator a inregistrat cea mai mare scadere lunara din ultimii 13 ani in luna octombrie, ajutata de reducerile de preturi practicate de producatorii auto.
Un numar de rapoarte economice au demonstrat ca economia Statelor Unite simte tensiunea cauzata de scaderea drastica a sectorului imobiliar, oferind in acelasi timp speranta ca presiunea pe care o exercita momentan inflatia se va relaxa.
Datele referitoare la SUA au venit la scurt timp dupa ce Japonia a anuntat o crestere anuala mai puternica decat astepta, la o valoare de 2% pentru al treilea trimestru, crescand posibilitatea unei a doua mariri a ratei dobanzii.
Preturile de consum, din care sunt eliminate preturile la energie si produse alimentare, au scazut cu 0,9% luna trecuta, a anuntat Departamentul Muncii din SUA.
Preturile medii platite producatorilor, care masoara costul bunurilor care sunt produse de fabricile, fermele si rafinariile americane, au scazut cu 1,6% in octombrie, un record pentru ultimii cinci ani.
Pe de alta parte, vanzarile retail in Statele Unite au scazut cu 0,2% in octombrie, mai putin decat scaderea de 0,8% din septembrie.
Drew Matus, economist la Lehman Brothers, a declarat ca "situatia din retail portretizeaza o crestere putin mai mica decat ne asteptam".
Totusi, excluzand tranzactiile petroliere, cheltuielile Statelor Unite in sectorul de retail au crescut de fapt luna trecuta cu 0,4%.
Rapoartele de la Home Depot, cel mai mare retailer din lume pe piata produselor DIY (do-it-yourself), si ale D.R. Horton, al doilea constructor de locuinte din SUA, au demonstrat ca tensiunea continua in sectoarele care sunt direct afectate de scaderea inregistrata de piata imobiliara.
Home Depot, care a anuntat o scadere de 3 procente in profitul pe trimestrul trei, a declarat ca scaderea a venit "mai devreme si este mai profunda" decat se asteptau. Bob Nardelli, directorul executiv al Home Depot, a declarat ca slabirea pietei locuintelor a cauzat o deteriorare "semnificativa" in vanzarile de produse pentru imbunatatirea locuintelor, fapt foarte probabil sa se inrautateasca in urmatoarea perioada.
D.R. Horton a inregistrat o crestere a anularilor pentru constructia de case in trimestrul trei. "As spune ca ne aflam la inceputul unei scaderi drastice", a spus Don Tomniz, presedinte si director exectiv.
Ultimele date in ceea ce priveste inflatia reprezinta o veste buna pentru banca centrala a SUA, care a mentinut rata dobanzii la valoarea de 5,25% pentru trei luni consecutive.
Cei mai mari constructori de automobile din America, General Motors, Ford si Chrysler, au introdus reduceri extensive ale preturilor inca din timpul verii, in incercarea de a revigora volumul de vanzari, aflat intr-un declin sustinut.
Toti cei trei producatori sufera de pe urma unei increderi nefondate in vanzarile camionetelor si vehiculelor sport-utilitare, a caror popularitate a scazut in SUA in ultimii ani, pe masura ce preturile la petrol au crescut.
In mare, analistii au socotit bine-venite ultimele date legate de inflatie si vanzarile din retail, spunand ca ambele s-au comportat putin mai bine decat era de asteptat.
"Va creste putin optimismul referitor la cat vor cheltui consumatorii in urmatoarele sase saptamani", a spus Richard Sichel, director de investitii la Philadelphia Trust.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO