Business Internaţional

Prima bursa de energie din Est, deschisa la Praga

05.07.2007, 18:26 17

Bursa de energie de la Praga (Prague Energy Exchange-PXE) a anuntat ca va incepe tranzactionarile de energie pe 17 iulie, scrie Prague Daily Monitor. Astfel, va fi creata prima bursa majora de energie din Europa de Est in scopul liberalizarii pietelor locale de electricitate.
Initial, activitatea de tranzactionare urma sa inceapa pe 1 iulie. Bursa de energie de la Praga a fost infiintata de bursa de actiuni de la Praga (BCPP) in scopul sporirii transparentei procesului de stabilire a preturilor.
Bursa va incepe tranzactionarea de produse cu livrare in ultimele trei luni ale acestui an, acest lucru insemnand ca preturile pentru perioada urmatoare vor fi cunoscute in prima zi de tranzactionare.
Analistii spun ca bursa va asigura o flexibilitate a preturilor prin comparatie cu actualul sistem prin care preturile la energie sunt stabilite in cadrul unor licitatii anuale.
Lansarea bursei va fi insotita de un soc din punctul de vedere al preturilor, spun o serie de analisti intervievati de CTK. Pretul la electricitate poate creste cu pana la un sfert pentru ca se va apropia de pretul de pe piata germana, sustin acestia. Pe de alta parte, ministrul ceh al industriei si comertului, Martin Riman, a declarat ca nu se asteapta la o crestere considerabila a preturilor. Tranzactionarea continua nu va permite o crestere semnificativa a preturilor la energie, a declarat Petr Koblic, director al Camerei de Schimb a Bursei de Energie de la Praga.
Incepand cu 25 iulie, Bursa va oferi un produs pe doi ani cu pretul pe 2008 fixat pe baza pretului de pe piata germana, produsul urmand a fi tranzactionat timp de aproximativ o luna. Pretul pentru 2009 va fi tran-zactionat liber pe Bursa. La sfarsitul lunii august, bursa va trece la un regim standard de tranzactionare de contracte futures, pretul reflectand cererea curenta.
Principalul producator de energie din Cehia, CEZ, isi va tranzactiona aproximativ o treime din productie pe bursa de la Praga, restul fiind inclus in contracte pe termen lung. Printre alte companii care vor fi prezente pe piata se numara compania ger-mana E.ON si alte doua companii ale caror nume nu au fost facute publice inca, spune Koblic. David Kucera, un oficial al bursei, spune ca printre traderi se vor numara probabil si compania americana Sempra Energy, Electricite de France, Ezpada, Atel, United Energy, PCC Energy din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO