Business Internaţional

Belgia cheltuie peste zece milioane de euro pentru prima vizită a lui Obama în ţară

Belgia cheltuie peste zece milioane de euro pentru prima...

Autor: Iuliana Enache

25.03.2014, 18:02 534

Preşedintele va sosi marţi seara, însoţit de 900 de persoane, 45 de vehicule şi trei avioane de transport. Echipele de securitate au pus la punct cele mai mici detalii ale vizitei, verificând canalizările şi marile spitale, în timp ce elicopterele americane au primit acordul de a survola oraşul.

Bruxelles-ul găzduieşte cel puţin patru summituri UE pe an, fiecare reuniune costând 500.000 de euro suplimentari pentru cheltuieli cu poliţia, armata şi transportul. "Dar de această dată, putem înmulţi acest număr cu 20", a declarat primarul capitalei belgiene, Yvan Mayeur.

Nivelul de securitate va fi ridicat de la doi la trei în timpul vizitei lui Obama, prima în această ţară. Un cordon de securitate va fi instituit în jurul hotelului în care îşi va petrece noaptea preşedintele, în districtul comercial Toison d'Or.

Belgia mobilizează 350 de poliţişti şi militari pe motociclete pentru a securiza ruta pe care o va parcurge preşedintele la UE şi NATO miercuri, în timp ce un convoi de nouă elicoptere americane îl va duce pe Obama la cimitirul eroilor americani căzuţi în Primul Război Mondial.

După ce va ateriza pe aerodromul Wevelgem, 30 de vehicule blindate îl vor transporta pe Obama la cimitirul american, unde va fi însoţit de regele Philippe şi de premierul belgian Elio Di Rupo.

Obama se va întoarce la Bruxelles pentru a lua prânzul alătură de preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. El va merge apoi la sediul NATO pentru o întâlnire cu secretarul general al alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Obama, care a petrecut ziua de luni în Amsterdam şi la Haga, va pleca din Bruxelles miercuri seara, pentru a se îndrepta spre Roma, unde se va întâlni cu Papa Francisc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels